Redactie

Officieel: Toshiba dumpt HD DVD

De geruchten van maandag worden op dinsdag bevestigd: Toshiba kapt met HD DVD. Daarmee gaat dit dvd-formaat dezelfde kant op als Betamax, de DCC-tape en de LaserDisc. Blu-ray is nu officieel de winnaar in de strijd om de opvolging van de klassieke dvd.

De beslissing van Warner in januari om zijn filmtitels enkel op Blu-ray uit te brengen, was wellicht de mokerslag die HD DVD vloerde. De verslagenheid bij Toshiba was groot, wat ook te merken viel op de voorbije CES-beurs. Opvallend was hoe het feestgedruis op de Blu-ray-stand in schril contrast stond met de verlaten indruk van de HD DVD-stand er net naast.

De verklaring die Toshiba vandaag uitstuurt, komt dan ook niet als een verrassing. "Na een uitgebreid onderzoek van onze strategie voor HD DVD en als gevolg van recente marktontwikkelingen, hebben wij besloten om de marketing en verkoop van HD DVD-spelers te staken", leest een communiqué.

De terugtrekking van Toshiba uit de arena heeft ook haar weerslag op de consolewereld. De strijd tussen HD DVD en Blu-ray werd immers gespiegeld in de rivaliteit tussen de Microsoft Xbox 360 en de Sony PlayStation 3.

Gisteren stelde Microsoft nog dat het niet ongerust is over de geruchten rond een koersverandering bij Toshiba. "We wachten totdat we horen van Toshiba vooraleer we nieuwe plannen rond de HD DVD-speler van de Xbox 360 aankondigen", luidde het.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.