Redactie

Primeur: Apple iPhone 3G getest

De iPhone 3G bereikt op vrijdag 11 juli eindelijk ons land. ZDNet had twee weken de tijd om in avant-première kennis te maken met de marketinghit van 2007. Kan Apple de hype waarmaken?

Wie de originele iPhone kent, zal niet verrast opkijken als hij de iPhone 3G onder ogen krijgt. Het ontwerp is grotendeels gelijk gebleven, met een groot touchscreen met onderaan een enkele toets. Er zijn een paar subtiele verschillen.

De achterkant van de iPhone is glanzend. Een pluspunt is dat u kunt kiezen tussen een zwarte of witte kleur, althans bij de 16 GB-versie. Nadeel is dat de nieuwe achterkant bijzonder snel vingerafdrukken toont.

Bovendien is de achterkant iets afgeronder en zijn de volumeknoppen, de vibreerknop en de aan/uit-toets in metaal afgewerkt, wat het toestel iets gelikter doet overkomen.

Techniek
De grote veranderingen liggen op technisch vlak. 3G-ondersteuning is wellicht de allerbelangrijkste vernieuwing voor de iPhone, een toestel dat u meer dan ooit zal aanmoedigen om mobiel te internetten. Daar zorgen de goede implementatie van de browser en e-mail wel voor.

Concreet betekent 3G dat de iPhone datasnelheden tot 3,6 Mbps aankan, afhankelijk van de dekking die uw operator biedt. Want – en dit is exclusief voor België – in ons land kunt u zelf kiezen of u de iPhone combineert met Base (voorlopig enkel via EDGE), Mobistar of Proximus.

Navigatie
Een ander nieuw onderdeel waar veel mensen naar vooruitkijken is de GPS-ontvanger. Het gaat hier om een ontvanger van de tweede generatie, wat betekent dat de iPhone eerst op basis van de celinformatie van het mobiele operatornetwerk een lokalisatie uitvoert (wat snel gaat, maar onnauwkeurig is) en daarna een precieze plaatsbepaling uitvoert met behulp van GPS-satellieten.

De iPhone voert een snelle en ruwe lokalisatie uit op basis van informatie van de operator.

Het grote voordeel van deze dubbele aanpak: het lokaliseren gaat vlugger en werkt ook binnenshuis. In sommige landen past de iPhone nog een derde methode toe, door te kijken naar omringende WiFi-netwerken.

Apple levert echter geen navigatiesoftware met de iPhone mee, alleen integratie met Google Maps. Hiermee kunt u echt niet met de auto navigeren, want u moet continu kaartgegevens afhalen én de kaarten bewegen niet mee met uw positie. U rijdt dus binnen de kortste keren ‘van het scherm af’, tenzij u zelf de landkaart opschuift. Maar zowel TomTom als Garmin heeft aangegeven zijn software naar de iPhone te brengen.

 

,

Exchange en VPN
De iPhone was aanvankelijk een consumententelefoon. Maar het succes van het hypetoestel bij marketeers en CIO’s heeft Apple duidelijk op andere gedachten gebracht. Vandaar dat de iPhone 3G zeer uitdrukkelijk naar bedrijfsklanten lonkt.

Drie nieuwe functies maken dat meteen duidelijk: de iPhone ondersteunt nu Exchange (contacten, kalenders en adresboek), het mailprogramma opent alle MS Office-bestanden en PDF’s (maar kan ze niet bewaren), en de telefoon kan nu een verbinding leggen via VPN.

VPN op de iPhone ondersteunt verschillende standaarden.

De Exchange-ondersteuning is ingebakken in het mailprogramma dat standaard op de iPhone aanwezig is. Het installeren is bijzonder eenvoudig en bij onze tests ondervinden we geen problemen om mail af te halen. U kunt daarbij instellen dat alleen mail van de voorbije dag, drie dagen, week, twee weken, maand of onbeperkt wordt afgehaald.

Aan de gebruiker de keuze of hij mail laat pushen (dus continu laat aanleveren) of pakweg om het kwartier laat ophalen (fetch).

We missen ondersteuning voor andere push-diensten, zoals BlackBerry. Het is afwachten of een of andere ontwikkelaar die tekortkoming oplost met een eigen applicatie.

We navigeren hier door verschillende subfolders in een Exchange-account.

Tijdens onze tests merken we een groot verschil tussen een continue push en pakweg een fetch om het kwartier. Push-mail is absoluut een instelling die bijdraagt tot een kortere autonomie.

,

Batterij
En daarmee zijn we aanbeland bij een zwakte van de nieuwe iPhone: de autonomie. Bij een matig gebruik van 3G – een technologie die veel stroom slorpt – en met WiFi continu aan, én weinig GPS-gebruik, loopt de batterij van de iPhone wel heel snel leeg. Intensief gebruik komt neer op elke dag opladen, in realistische omstandigheden. De oude iPhone presteerde op dat vlak beter.

In alle eerlijkheid moeten we zeggen dat de meeste smartphones met 3G met hetzelfde kampen. Daarom levert bijvoorbeeld Samsung zijn zakelijke telefoons tegenwoordig met een reservebatterij. Dat is geen optie bij de iPhone, want de batterij zit ingebakken in de behuizing.

Touchscreen
Een minpunt dus. Maar het echte uithangbord van de iPhone – de touchscreen – maakt veel goed. Laten we duidelijk zijn: de interface van de iPhone is revolutionair. Het ontgrendelen van het toestel door met de vinger te bewegen, de magistrale wijze waarmee u door foto’s kun bladeren en de uitstekende browser… Geen enkele andere mobiele telefoon zit op dit vlak zo goed in elkaar. Dat ligt aan de intuïtieve interface, maar minstens even belangrijk is dat de software pijlsnel reageert.

Bedenkingen zijn wel mogelijk bij het virtuele toetsenbord. Dit zit knap in elkaar en probeert met voorspellingsalgoritmes fouten te vermijden. We vinden het echter niet altijd even gemakkelijk te gebruiken, zeker niet als u snel wilt typen.

De iPhone toont sms-berichten als een conversatie.

Applicaties
Een ander nieuwtje is dat derden applicaties mogen bouwen voor de iPhone; maar die kunnen ze dan wel alleen via Apple verspreiden. Dit gebeurt via de App Store, dat zich met icoontje op het hoofdscherm van de iPhone aanbiedt. Ten tijde van schrijven hield deze winkel z’n deuren nog dicht, dus het is moeilijk in te schatten hoe het aanbod eruit zal zien.

Naar verwachting gaan heel wat zakelijke applicaties de overstap naar de iPhone maken. Gewoon al uit marketingoogpunt is dat een goede zet. Zo maakte Salesforce bekend dat het een client voor de Apple-telefoon gaat bouwen.

Gamedemo’s
We kregen ook indrukwekkende demo’s onder ogen van games die gebruikmaken van de ingebouwde bewegingssensor. Er is bijvoorbeeld een platformspel waarbij het spelpersonage beweegt in de richting waarin u de iPhone kantelt. Ook knap is een programma waarbij u via het aanraakscherm een piano kan bespelen.

,

Muziek en foto’s
De iPhone is naast een telefoon een volwaardige iPod. Nu spelen de meeste gsm’s tegenwoordig wel muziek af en ze kunnen ook foto’s op het scherm toveren. De grote troef van de iPhone is ongetwijfeld de presentatie van deze functie.

Vooral het op het scherm tonen van foto’s is ongeëvenaard. Beelden kunnen in een mooie slideshow met knappe transities gepresenteerd worden, maar u kunt ook gewoon met de vinger door fotoreeksen bladeren. Beweeg uw vinger over het scherm en één foto glijdt weg om vervangen te worden door een ander.

Via een ‘muur’ van foto’s kunt u grotere fotocollecties snel bekijken.

Even bekend is de zoomfunctie, waarbij u door twee vingers uit elkaar te trekken pijlsnel inzoomt op een afbeelding. Als er één feature is die indruk maakt, dan is het wel dit onderdeel. Overigens, uiteraard kunt u door de telefoon te kantelen automatisch van portret- naar landschapsoriëntatie schakelen.

Spijtig genoeg heeft Apple niets gedaan aan de ingebouwde camera van twee megapixel. Die blijft op z’n best matig te noemen en het is helemaal onbegrijpelijk dat er nog altijd geen video-opnames mogelijk zijn. En dit terwijl de iPhone op zijn hoofdscherm YouTube integreert…

Door albumhoezen bladeren
De muziekspeler van de iPhone is identiek aan de iPod Touch. Het mooiste element is Coverflow, waarbij u met de vinger door albumhoezen bladert. We durven echter te wedden dat u bij een grote muziekcollectie toch teruggrijpt naar de klassieke tekstuele opsomming. Anders eindigt u de dag met een pijnlijk vingerkootje.

Coverflow, bekend van iTunes en de iPod Touch.

Bij de iPhone krijgt u dezelfde oortelefoon als bij de iPod. Ons advies: koop een degelijke hoofdtelefoon. De iPhone heeft een standaard aansluiting, dus u bent volledig vrij om te kiezen uit de honderden betere hoofdtelefoons op de markt.

Surfen
De iPhone wordt geleverd met een afgeslankte versie van de Safari-browser. Webpagina’s worden vanuit een helikopterperspectief getoond en door de twee-vingers-uit-elkaar-truc zoomt u in op stukken die u wilt lezen. Over een pagina ‘vliegen’ doet u door uw duim of een andere vinger over het scherm te sleuren. Dit systeem werkt goed en – belangrijk – toont webpagina’s net zoals op het scherm van een pc. Maar waar is de ondersteuning voor Flash?

,

Kostprijs
De iPhone 3G kost in België 525 euro (8 GB) of 615 euro (16 GB). Duur, maar u kunt hem wel gebruiken met een operator naar keuze – een luxe die andere landen niet hebben. Mobistar speelt in op de zakelijke markt door een speciaal iPhone-abonnement met 1 GB download te bieden voor 25 euro, en er zijn drie abonnementen op maat.

Ter info: tijdens onze test die ongeveer twee weken duurde, haalden wij ongeveer honderd megabyte aan data binnen. Vooral het mailprogramma gebruikten we intensief, gekoppeld aan twee POP-accounts en een druk Exchange-account. Daarnaast surften we maar matig en doken we af en toe in Google Maps.

Apple iPhone 3G
Prijs: 525 euro (8 GB) of 615 euro (16 GB)

We verwijzen u ook graag door naar drie video’s van ZDNet TV waarin we de verschillende features van de iPhones visueel bespreken. Deel 1 bespreekt de telefoniefuncties, deel 2 surfen op de iPhone en deel 3 de multimedia-functies.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.