Redactie

Stemacteur GTA IV klaagt over salaris

Grand Theft Auto IV is het succesvolste product dat Hollywood ooit uitbracht. En daarom is Michael Hollick, de stemacteur die kleur gaf aan hoofdpersonage Niko Bellic, bitter over het salaris dat hij opstreek met zijn hoofdrol.

Hollick kreeg in totaal honderdduizend dollar voor het lenen van zijn stem aan het spelkarakter en, zo vertelt hij tegen de New York Times, daar is hij blij mee. “Natuurlijk ben ik Rockstar (Games) ongelooflijk dankbaar voor de kans om mee te werken aan dit spel toen ik nog een nobody was”, zegt de 35-jarige acteur.

Maar nu hij ziet hoe uitgever Take-two Software miljoenen binnenhaalt met de verkoop van Grand Theft Auto IV, voelt hij zich toch tekortgedaan door zijn werkgever. “Het is moeilijk wanneer je ziet dat GTA IV de verkoophit van het moment is en ze er honderden miljoen dollars mee verdienen, terwijl we daar niets van terugzien.”

De stemacteur doelt daarmee op de betalingen van royalty’s die in andere creatieve bedrijfstakken de gewoonste zaak van de wereld zijn. Volgens Hollick wordt zijn vocale inbreng daarnaast gebruikt voor trailers en reclamespotjes die miljoenen televisiekijkers en websurfers inmiddels hebben gezien. “De eerste GTA IV-trailer trok online rond de veertig miljoen bezoekers. Dat is mijn stem die je overal hoort en ik krijg er niets voor”, zegt hij.

Discussie
De klacht van Hollick en zijn collega’s zorgt voor veel discussie over de rechtmatige verdelingen van de grote winsten die worden gemaakt met de gamesverkoop. Enerzijds staan spelontwerpers, designers en acteurs jarenlang op de loonlijst om een geavanceerde en realistische game op de planken te zetten, terwijl de spelstudio’s miljoenen verdienen met de verkoop. Anderzijds zijn deze medewerkers geen acteurs als Tom Cruise, zonder wiens medewerking het spel een regelrechte flop wordt. Zowel Rockstar Games als de acteursvakbond weigert om commentaar te geven op de grieven van de stemacteur.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.