Redactie

Braintrainers van Nintendo hebben weinig effect

De verschillende Braintrainers van Nintendo hebben geen heilzame effecten op uw geheugen, volgens onderzoeker Alain Lieury van de Universiteit van Rennes in Bretagne. In de Times Online meldt de professor in cognitieve wetenschappen dat het wetenschappelijk gezien oplichterij zou zijn om te claimen dat de spellen de grijze massa verbeteren.

Nintendo beweert in een Amerikaanse advertentiecampagne dat de ‘edutainment’-spellen zoals Big Brain Academy en Brain Training de bloedsomloop in de hersenen verbeteren en daardoor de ‘praktische intelligentie’ verbeteren. Gebruikers zouden ‘twee tot drie’ keer beter presteren in geheugentests.

Kinderen
Lieury heeft de claims getest door 67 kinderen onder te verdelen in vier groepen. Twee groepen volgden zeven weken lang het hersentrainingsprogramma van Nintendo, de derde groep deed puzzels met pen en papier, de vierde groep ging gewoon naar school zonder iets bijzonders erbij te doen.

Voor en na de verschillende trainingsprogramma’s zijn de kinderen onderworpen aan een aantal tests: logica, woorden op een kaart leren, rekensommen maken en symbolen interpreteren. De onderzoekers hebben geen significante verbetering ontdekt bij de Nintendo-spelgebruikers.

Uitkomsten
De twee Nintendo-groepen scoorden na de zeven weken negentien procent beter op hun wiskundetests, maar de pen-en-papier groep kwam gelijk uit. De groep die niets extra’s had gedaan, bleef met achttien procent niet ver achter.

Bij het leren kwam de groep met pen-en-papier 33 procent beter uit, terwijl de Nintendo-kinderen zeventien procent slechter presteerden. Bij de logicatest bleken zowel de pen-en-papier-kinderen als de Nintendo-spelers met tien procent vooruit te zijn gegaan. De kinderen zonder training kwamen zelfs twintig procent beter uit de bus dan voorheen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.