Redactie

Grote muzieklabels begraven CD in 2012

Het einde van de cd als muziekdrager lijkt nu wel akelig dichtbij te komen. De grote muzieklabels zouden de blinkende schijfjes uiterlijk tegen eind 2012 uit de handel willen nemen, meldt Side-line.com. Downloaddiensten zoals iTunes en betalende muziekstreams moeten de fakkel daarna overnemen.


De enige cd-releases die daarna nog in de winkelrekken terecht zouden komen, zijn 'limited editions' die mikken op verzamelaars. Hoewel, 'winkelrekken' is misschien zelfs nog veel gezegd, want het distributiemodel belooft voornamelijk in de kaart te spelen van onlineretailer Amazon. Die laatste is trouwens al uitgegroeid tot de grootste cd-verkoper ter wereld.

Side-line.com ving de eerste geruchten enkele weken geleden al op en probeerde in tussentijd commentaar los te krijgen bij enkele grote labels zoals EMI, Universal en Sony. Die weigerden vooralsnog echter op de vraag in te gaan.

Geen compleet onverwachte wending
Als de muziekindustrie daadwerkelijk afstapt van de cd als muziekdrager, zou dat geen compleet onverwachte wending zijn. De grote labels zoeken immers al enkele jaren naar oplossingen voor de onder druk staande winstmarges in de muziekindustrie.

Nu downloads en streamingdiensten eindelijke vaste voet aan de grond lijken te krijgen bij het grote publiek, zou de weg open kunnen liggen naar een verkoopmodel zonder fysieke dragers en dure distributiekanalen.

Of de consument en de artiesten daar ook beter van zullen worden, dat blijft echter een open vraag.
 

UPDATE: Patrick Busschots van Universal Music ontkrachtte de berichten dat de muziekindustrie in 2012 stopt met de verkoop van cd’s intussen in een reactie aan onze redactie. Hier lees je er meer over.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.