Redactie

Jarhead

Kathryn Bigelow is nooit een échte hoogvlieger geweest in Hollywood. Tijdens de jaren 1990 maakte ze de onderschatte thrillers Point Break en Strange Days, maar het duurde tot in 2005 voordat ze de nodige erkenning kreeg met deze Jarhead.

Met Jarhead krijg je geen oorlogs-, maar een soldatenfilm geserveerd. De prent tapt min of meer uit hetzelfde vaatje als Three Kings, door de actie te laten plaatsvinden tijdens de eerste Amerikaanse golfoorlog in 1991 en door in te zoomen op de verveling die toeslaat onder zwaar getrainde soldaten die naar het buitenland werden verscheept om te niksen.

Maar de toon van de film is heel anders. Waar Three Kings de ennui van zijn hoofdpersonages sublimeerde met ontploffende koeien, een vrachtwagen melk die over het woestijnzand wordt uitgegoten en een klassiek avonturenverhaal waarin goudstaven het lijdend voorwerp zijn, is Jarhead een bijzonder trage film.

Eentje waarin vooral wordt geleuterd. En eentje waarin de twee hoofdpersonages, een scherpschutter (Jake Gyllenhaal) en diens scout (Peter Sarsgaard) langzaam maar zeker lucht geven aan hun verveling.

Vrijdag 6 januari op 2BE om 20u55

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.