Redactie

The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford

In de ongerepte vlakten van het negentiende-eeuwse Amerika werden mannen per definitie uitvergroot geboren: als er verder niets anders is dan steen en gras is het niet zo moeilijk om een legende te worden. Ook al opereer je aan de andere kant van de wet.

Maar The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford, een muilpeer van een western, pompt niet mee aan de persona van de beroemde treinrover (uitmuntend vertolkt door Brad Pitt, kauwend op iedere oogopslag). In plaats daarvan, en in schril contrast met de knappe staaltjes weidse natuurfotografie, zoomt de film in op de kleinste en smerigste holten van de menselijke geest.

Dit is een film over een destructieve, parasitaire vriendschap. Over een kleingeestige volgeling (Casey Affleck, ook al in wereldvorm) die zich met zodanig veel overgave in de schaduw van zijn grootse meester werpt dat het waakvlammetje dat zijn eigen ziel af en toe nog eens laat branden leidt tot de onvermijdelijke gebeurtenis uit de titel.

Voor het verrassende slot moet je het hier vanzelfsprekend niet doen. Maar wàt een rit heb je uitgezeten tot je daar bent geraakt.

Woensdag 4 januari op Canvas om 20u40

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.