Mobile

Apple lanceert nieuwe iPhone en iPods

Zelden had de geruchtenmolen het zo juist als bij de lancering van de iPhone 5. Het is inderdaad een toestel met een groter scherm geworden en er zijn ook nieuwe iPods opgedoken. Als een gevolg werd deze productintroductie – weliswaar door een massa mensen gevolgd en becommentarieerd –  eerder lauw ontvangen. Voornamelijk vanwege het ontbreken van een verrassingseffect.

Zoals hardnekkige geruchten nu al maanden suggereren is de nieuwe iPhone uitgerust met een 4-inch scherm (vroeger: 3,5 inch diameter) in de 16:9-verhouding. De nieuwe Apple-telefoon is met andere woorden wat ‘uitgerekt’ ten opzichte van het vorige model. Toch is de totale grootte niet spectaculair anders. Apple wil immers dat de iPhone 5 met een hand te bedienen valt, iets dat moeilijk is als je opteert voor een serieuze groeispurt.

Het nieuwe scherm toont meer pixels (1.136 x 640), waardoor er grafisch toch wel wat dingen veranderen. Op het beginscherm van de iPhone verschijnt er nu een extra rij iconen. Apps moeten ook aangepast worden om tegemoet te komen aan de extra breedte. Onaangepaste apps zullen tonen met zwarte balken boven/onderaan of links/rechts, naargelang hoe de telefoon in de hand wordt gehouden.

De iPhone 5 is opvallend dun geworden (7,6 mm), wat onder andere mogelijk is geworden dankzij een dunner aanraakscherm dat touchtechnologie integreert. De nieuwe Apple-telefoon weegt 112 gram, lichter dan ooit.

Op technisch vlak is het hart van de iPhone geüpdatet naar een quadcore A6-chip, die volgens Apples eigen zeggen dubbel zo snel is als de chip in de iPhone 4s. Er is ook een nieuwe 8-megapixelcamera die tot 40 procent sneller zou zijn en ook beter werkt in slechte lichtomstandigheden.

Een uithangbord van de iPhone 5 is LTE, net zoals bij de nieuwe iPad. Probleem: deze technologie dat 3G opvolgt wordt in Europa met mondjesmaat en weinig conform uitgerold. Wellicht gaan Belgen en Nederlanders op korte termijn weinig hebben aan de snelle netwerktechnologie.

,

Een belangrijk element van de iPhone 5 is iOS 6, de volgende grote update voor de software die op de iPhone, iPod Touch en de Apple TV draait. iOS 6 zal vanaf 19 september ook als update verschijnen voor oudere iPhones en iPads, maar niet de alleroudste modellen.

Er zitten veel grote en kleine nieuwigheden in de nieuwe software, gaande van een nieuwe Kaarten-app tot een avondmodus waarin je als gebruiker minder wordt gestoord. Je kan bijvoorbeeld de telefoon enkel laten rinkelen als een oproep van een geselecteerd contact komt.

Zoals verwacht dumpt Apple de bekende iPod/iPhone-connector met dertig pinnen, ten voordele van een slanke connector die de naam 'Lightning' meekrijgt. Een mooie verwijzing naar de Thunderbolt-poort die nieuwe Macs bevolkt, maar Apple was wel wat vaag over het bestaan van een connector die toelaat om pakweg bestaande speakerdocks met de nieuwe iPhone te laten samenwerken. Er komt wel zo'n adapter, maar er is weinig over bekend, zoals of het wordt meegeleverd met de nieuwe toestellen.

Velen zullen wellicht denken: ‘”Het werd tijd!”, als ze horen dat iPhone een nieuwe in-ear oortelefoon meekrijgt. De nieuwe units zien er anders uit en krijgen de naam EarPods mee. Er zou gewerkt zijn geweest aan de klank – die was bij de oude abominabel – en het comfort.

,

De EarPods worden eveneens gebundeld bij de iPods. De familie van muziekspelers wordt grondig herschikt, al blijft de Classic nog altijd te koop. Het lijkt wel het zwarte schaap van de iPod-familie te zijn: wel present, maar altijd genegeerd.

De iPod nano verandert het meest en is nu opnieuw een wat langwerpige speler (5,4 mm dik) met een 2,5 inch aanraakscherm waarop video kan getoond worden. Net zoals de iPhone heeft het een Thuisknop, maar je kan er niet op dezelfde manier apps op installeren. Nog nieuw is ingebouwd Bluetooth; Apple hint dat dit vooral belangrijk is voor in-car entertainment.

Naast de bestaande iPhone Touch duikt er nieuw model op, dat een tweelingbroer van de iPhone 5 blijkt te zijn. Maar dan dunner en lichter: 6,1 mm en 88 gram. Het scherm is dezelfde als de nieuwe telefoon, dus ook met een extreem hoge resolutie.

,

De nieuwe iPhone 5 is vanaf 28 september in België en Nederland beschikbaar. De prijzen zijn nog niet bevestigd, maar wijken wellicht niet sterk van de iPhone 4s af. Mogelijk wordt de startprijs 649 euro. De oude iPhone 4s blijft overigens in het gamma voor 599 euro (16 GB), evenals de iPhone 4. Die zal 399 euro kosten (8 GB).

De nieuwe iPod Touch kost vanaf 329 euro (32 GB) en is verkrijgbaar in een aantal hippe kleuren. Dat is ook zo voor de nano, die vanaf 169 euro kost. 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.