Redactie

Buffalo Soldiers

Buffalo Soldiers stond oorspronkelijk gepland om ergens in het najaar van 2001 in de zalen te komen, maar daar kwamen de aanslagen van 9/11 ineens tussen: het was niet bepaald het moment om anti-amerikanisme te prediken in de cinema, vonden filmverdelers en bioscoopeigenaars. De film werd tot 2003 in de kast gestopt.

Wat is er dan zo subversief aan Buffalo Soldiers? Meer dan je zou verwachten van een Hollywoodfilm. De film laat een groeiende criminele subcultuur op een Amerikaanse legerbasis in West-Duitsland zien, vlak voor de val van de Berlijnse muur, waar soldaten – bij gebrek aan vijand, zegt de promotiecampagne van de film, maar dat is te kort door de bocht – vooral vechten tegen de hemeltergende ennui. En dus wordt er in drugs gehandeld, legermaterieel gepikt en zelfs wapens ontvreemd. Tot een wakkere korpscommandant (Scott Glenn) het spelletje van een aantal van die smeerlapjes (aangevoerd door Joaquin Phoenix) doorkrijgt.

Soms worden de brutaliteitsgrenzen deftig overschreden in Buffalo Soldiers, maar gelukkig houdt regisseur Gregor Jordan er de toon van een schelmenfilm in, tot de letterlijk hallucinante climax in een methamfetaminelab.

Zaterdag 30 juni op 2BE om 23u10

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.