Redactie

Cloud

Wanneer gegevens zich in de ‘cloud’ of ‘wolk’ bevinden nemen ze geen plaats in op jou toestel. De gegevens bevinden zich in werkelijkheid op diverse apparaten die verbonden zijn met het internet.

Er zijn verschillende clouddiensten waar je gratis een beperkte opslagcapaciteit kan aanvragen. Via betalende formules kan je nadien meer capaciteit bekomen. De bekendste diensten zijn ongetwijfeld Dropbox en Apple’s iCloud.

Al mijn gegevens op het internet, is dat wel veilig? Volgens de wet moeten aanbieders van clouddiensten je gegevens beveiligen en beschermen tegen verlies. Hoe gevoeliger de gegevens hoe beter de beveiliging moet zijn. Als gebruiker moet je er alleen zorgen dat je een sterk wachtwoord hebt!

Het grote voordeel aan de cloud is dat je gegevens altijd synchroon zijn en dat je er vanop verschillende apparaten aan kan geraken. Je kan een document aanmaken op je computer, dat vervolgens in de cloud stoppen en later vanop je tablet verder werken aan het document.

De term ‘cloud’ omvat niet alleen opslagdiensten, maar daarnaast ook nog het beschikbaar stellen van hard- en software via het internet. Facebook is een goed voorbeeld van software in de cloud. De Facebook-applicatie draait niet op jouw computer, maar op de infrastructuur van Facebook zelf. Meer informatie vind je hier.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.