Geluid

KEF viert 50ste verjaardag met LS50


Luidsprekerbouwer KEF stelt de LS50 voor, een kleine minimonitor die een eerbetoon is aan de vroegere LS3/5 BBC-luidsprekers waarvoor KEF in de jaren zestig de drivers ontwikkelde op vraag van de Britse openbare omroep.


KEF ontwierp de LS50 naar eigen zeggen "om een professioneel studiomonitorconcept in de thuisomgeving te brengen". Om die belofte waar te maken borduurt de LS50 niet alleen verder op het concept van de LS3/5, maar mocht hij ook leentjebuur gaan spelen bij KEF's topluidspreker, de Blade. Daarnaast krijgt hij de voor KEF typische Uni-Q speakerunit mee .

Die laatste bestaat bij de LS50 uit een 130 millimeter grote mid-laageenheid die vervaardigd is uit een magnesium/aluminium legering, gecombineerd met een 25 millimeter grote, geventileerde aluminium dometweeter.

Die combinatie zou in de nieuwe LS50 goed zijn voor een frequentiegebied van 47 Hz tot 45 khz bij -6 dB, of 79 Hz tot 28 kHz bij -3 dB. KEF geeft voor de LS50 een nominale impedantie op van 8 ohm, een gevoeligheid van 85 dB en een aanbevolen versterkervermogen van 25 tot 100 watt.
 


Net als de ovalen baspoort, is de kast van de kleine speaker – de LS50 meet amper 302 bij 200 bij 278 mm – ontworpen om resonanties maximaal te dempen, terwijl de vorm van de baffle (het front van de kast waarop de speakerunits worden gemonteerd) geoptimaliseerd werd voor een vloeiende on-axis en off-axis dispersie. Het totaalpakket zou een breed uitgespreid, wijds maar precies geluid leveren. Kortom, grootse prestaties in een kleine verpakking. 

KEF's jubileummodel komt voor 1.000 euro per paar op de markt en is vanaf eind juli beschikbaar.
 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.