Redactie

Enter the Dragon

Bijna veertig jaar geleden bracht Enter the Dragon een filmgenre naar de mainstream dat tot op dat moment vooral veroordeeld was tot kleine cinemazaaltjes. De Hong Kongse actiefilm draaide dan ook uitsluitend rond het breken van armen, benen en nekken, en over de povere kwaliteit van de productie werd – zowel bij de makers als bij het publiek – niet lastig gedaan.

Maar Hollywood rook geld in deze nichemarkt, en pompte eens een  Amerikaans filmbudget in zo'n vechtfilmpje. Het resultaat was dus deze Enter the Dragon, een film die de internationale doorbraak van de Hong Kongse actieheld Bruce Lee had kunnen betekenen. Ware het niet dat die enkele weken voor de release van de film, op amper 32-jarige leeftijd, was overleden aan een hersenoedeem.

In Enter the Dragon zien we de kiemen van de Hollywoodheld die Lee had kunnen zijn: hij zuigt alle aandacht op het scherm naar zich toe, onder meer door zijn flukse fysiek. De film werd met state of the art productiemiddelen gedraaid, maar er waren toch elementen waarop duidelijk werd beknibbeld. Zoals het script bijvoorbeeld, dat net iets teveel parallellen vertoont met dat van Bondfilm Dr. No.

Maandag 1 oktober op TCM om 23u30

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.