Redactie

Film: The Girl with the Dragon Tattoo

Na de übersuccesvolle boeken van Lars Stiegsson en de bijhorende Zweedse films, is er nu een nieuwe Hollywoodverfilming van The Girl with the Dragon Tattoo. Meestal zit niemand echt op te wachten, maar met namen als regisseur David Fincher (bekend van Se7en en Fight Club) en Daniel ‘James Bond’ Craig stoppen we de schijf graag in onze Blu-ray-speler.

Het meisje met de drakentattoo uit de titel is Lisbeth Salander (Rooney Mara), een van de fascinerendste personages uit de thrillergeschiedenis. Toch heeft deze film aanvankelijk weinig te maken met deze getormenteerde, licht agressieve maar hoogst intelligente dame.

Eerst maken we kennis met Mikael Blomkvist (Daniel Craig), een journalist die na een kostelijke veroordeling voor smaad alle redenen heeft om in te gaan op een verzoek van grootindustrieel Henrik Vanger (Christopher Plummer). Die wil dat Blomkvist op een godverlaten eiland in het noorden van Zweden een laatste poging onderneemt om de mysterieuze verdwijning van zijn nicht Harriet op te lossen. Een verdwijning die niet minder dan veertig jaar geleden plaatsvon. Door een samenloop van omstandigheden kon op die fatale dag alleen iemand van de Vanger-familie het 16-jarige meisje hebben omgebracht. Hoe moeilijk kan een onderzoek dan zijn?
 


Alleen blijkt het voorval van 40 jaar geleden nog stevig na te zinderen. Zonder het te beseffen steekt Blomkvist zijn neus in een wespennest, waarbij een sadistische seriemoordenaar de centrale rol speelt. Gelukkig krijgt hij tijdig de hulp van Salander, die vanuit een vage obsessie voor de journalist hem ter hulp schiet. En dan is er nog die ongelooflijke plotwending helemaal op het einde.

Taaie job
Het is natuurlijk niet evident, deze film maken en uitbrengen. Quasi iedereen heeft de Millennium-trilogie van Lars Stiegsson gelezen én wellicht ook de Zweedse ver!lming – die ook door tv-zenders als reeks werd aangeboden – gezien. Het verhaal is dus vertrouwd, de verrassingen die de plot zo goed maken zijn bekend, en bovendien teerde de Zweedse verfilming grotendeels op de fantastische acteerprestaties van Noomi Rapace.

David Fincher moest dus een film maken die ondanks al die nadelen toch kan boeien. Is dat gelukt? Grotendeels wel. The Girl with the Dragon Tattoo is een zeer spannende film geworden, die heel wat flitsender is dan de Zweedse versie. De begingeneriek, met muziek van Nine Inch Nails-voorman Trent Reznor, is zelfs een spectaculair CGI-schouwspel dat meer bij een James Bond-film past dan een misdaadfilm die in Zweden plaatsvindt. 

Maar geef de film gerust een kans, want zowel de acteerprestaties van Rooney als Craig zijn de moeite waard.

 


Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.