Geluid

Review: Klipsch La Scala II

De Klipsch La Scala II is een built-to-order luidspreker die in de VS met de hand wordt gemaakt. Gewone luidsprekers werken met dynamische drivers, maar de La Scala II doet het met hoorns. En dat zowel voor het hoog, het mid als het laag.

Vooral dat laatste is bijzonder, want full-horn systemen (waarbij het hele frequentiespectrum wordt weergegeven door hoorns) zijn een echte zeldzaamheid. De reden zit ‘m waarschijnlijk in de omvangrijke kastvolumes die hoorns vereisen voor het laag, en die zijn nu eenmaal niet populair in de woonkamer.

Nu bestaan er best wel (erg) grote luidsprekers die door hun fraaie vormgeving een aanwinst zijn voor je interieur, maar dat geldt niet echt voor deze jongen. Het is gewoon een grote, rechthoekige kast die regelrecht uit de jaren 50 van de vorige eeuw afkomstig lijkt.

,

De La Scala II is een driewegluidspreker, die is opgebouwd uit een 2,54 centimeter grote compression driver tweeter, een 5 centimeter metende compression driver midrange en een woofer van 38 centimeter.

Het frequentiebereik loopt van 51 Hz tot 17 kHz met een afwijking van +/- 4dB. Niet bepaald cijfers om op café mee uit te pakken, maar we hebben al vaak genoeg meegemaakt dat luidsprekers die op papier zwak scoren in de praktijk geweldig klinken, en vice versa.

Volgens de invoerder kunnen de luidsprekers best in de hoeken van de kamer geplaatst worden omdat de laagweergave anders te zwak zou kunnen uitvallen. Zo gezegd, zo gedaan.

Wat daarna gebeurt kunnen we nog het beste omschrijven als ‘een belevenis’. Want hoewel de versterker een piekvermogen van hooguit één watt per kanaal produceert – drie keer niets dus – worden we getrakteerd op een volvette, live-achtige wall of sound die je eerder associeert met vermogens van enkele honderden watts.

Het is werkelijk ongehoord hoeveel decibels de Klipschen produceren in verhouding tot het aantal watts dat je ze toespeelt. Dat zal vooral buizenliefhebbers aanspreken.


,

Oerend hard spelen is dus geen probleem voor deze La Scala, maar hoe klinkt hij eigenlijk?

Wel, zeer direct – z’n klankkarakter doet sterk aan die typische livesound denken. Verder klinkt hij erg in-your-face, en bijgevolg combineert hij lekker met een wat meer relaxte versterker.

Helemaal neutraal – de +/-4dB waarde bij het frequentiebereik beaamt dit – zijn de La Scala II’s niet. Zo komt koper slagwerk – denk aan hi-hats en dergelijke – wel erg naar voor in de geluidsmix.

Verder is deze luidspreker extreem dynamisch: ook de meest krachtige pieken komen er onvervormd en met een verbazingwekkend gemak door.

,

De La Scala II klinkt volstrekt anders dan alle andere luidsprekers die we al gehoord heb.

Als ze even mooi oogden dan ze klonken zouden we ze zonder meer warm aanbevelen. Maar ondanks hun euh… ‘twijfelachtige’ looks is het heel gemakkelijk om verliefd te worden op deze speakers.

,

Voor alle technische specificaties van de Klipsch La Scala II kan je terecht op de officiële productpagina van deze luidspreker.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.