Redactie

I, Robot

SF-schrijver Isaac Asimov stelde, decennia voordat de mensheid ze nodig had, al zijn befaamde robotwetten op: zolang ze ingeprogrammeerd krijgen dat ze mensen geen pijn mogen doen, en zichzelf mogen beschermen zolang dat niet in strijd is met voorschrift nummer één, vormen ze geen enkel gevaar.

Of althans: dat dacht je. In I, Robot, een film gebaseerd op een kortverhaal waarin de meester zelf de haalbaarheid van zijn wetten exploreert, krijgt je een Amerikaanse samenleving in circa 2035 gepresenteerd, waarin je robots als persoonlijke huisslaafjes gewoon uit de Wal-Mart kunt halen.
Maar dan pleegt een belangrijke pief uit het bedrijf dat al die hulpjes levert ogenschijnlijk zelfmoord, en stuit een doortastende flik (vertolkt door Will Smith) tijdens zijn onderzoek zowaar op een moorddadige robot.

De exploratie van Asimovs wetten, of verder die van de deugdzaamheid van een samenleving die meer en meer aan artificiële intelligentie overlaat, wordt volledig vertrappeld onder de actie, maar je verveelt je gelukkig geen seconde.

Woensdag 22 augustus op 2BE om 20u55

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.