Geluid

In-ears Sony mikken op luidsprekergeluid


Sony lanceert met zijn nieuwe XBA-serie maar liefst elf (!) nieuwe oortelefoons, die dankzij een nieuwe technologie voor een luidspreker-achtige sound beloven te zorgen. De serie omvat zowel basismodellen als enkele speciale exemplaren.


Met deze nieuwe reeks wil de Japanse producent tegemoet komen aan de wensen van zowel de gemiddelde luisteraar als de doorgewinterde audiofiel.

Verkleinende technologie
Sony introduceert bij de XBA-serie voor het eerst zijn innovatieve 'Balanced Armature'-technologie (BA). Die zorgt ervoor dat het diafragma meer dan vier keer kleiner is dan een conventioneel dynamisch diafragma (13,5mm).

Door dit kleine formaat kunnen verschillende driverunits (woofer, tweeter en mid-range units) – net als in een hifi-luidspreker – gecombineerd worden in één enkele oortelefoon. Het resultaat is “een ongekend niveau van geluidstransparantie, detail en muzikaliteit”, belooft Sony.

 

 

Deze aparte BA-onderdelen kunnen bovendien ‘getuned’ worden, om zo voor een optimale weergave van bas, middenspectrum en hoge frequenties te zorgen. Het minuscule formaat biedt eveneens de mogelijkheid om de geluidsisolatie te verbeteren, zowel voor de luisteraar als voor de buitenwereld. Hierdoor kan je genieten van je muziek zonder gestoord te worden door geluiden van buitenaf, terwijl ook je buurman in de trein niet gestoord wordt door geluidslekken uit je oortelefoon.

Voor ieder wat wils
De basismodellen in de serie (XBA-1, XBA-2, XBA-3 en XBA-4) hebben een dubbele behuizing die vibratieremmend werkt, zodat er geen ongewenste resonanties ontstaan.

De XBA-1 heeft een enkel full-range Balanced Armature-diafragma, dat moet zorgen voor een perfecte weergave van elke audiobron. In de XBA-2 zit daarnaast nog een woofer voor de lage frequenties. Ideaal voor liefhebbers van dreunende basgeluiden. De XBA-3 bevat ook nog een afzonderlijke tweeter voor meer verfijning in de hoge frequenties. Voor de toegewijde muziekliefhebbers is er tenslotte de XBA-4. Die is uitgerust met maar liefst vier driverunits: full range, tweeter, woofer en nog een extra super-woofer voor een verlengde sub-bas.
 


Daarnaast maakte Sony van de basismodellen ook versies die specifiek bedoeld zijn voor de iPod/iPhone/iPad. Bovenop de elementen van de basisversies bevatten zij een in-line afstandbediening en een geïntegreerde microfoon, die handenvrij bellen mogelijk maakt.

,

Speciale modellen
Sony voegde ook drie ‘specialere' modellen toe aan de XBA-serie. Het gaat hier in de eerste plaats om de XBA-NC85D, de kleinste digitale noise-cancelling (DNC) oortelefoon ter wereld. Dankzij het kleine formaat van het BA-diafragma is er genoeg ruimte om een energiezuinige DNC-processor met microfoon én herlaadbare batterij in de oortelefoon te integreren. Hierdoor mag dit model zich bovendien de eerste 'box free' digitale noise-cancelling oortelefoon ter wereld noemen.

 

Vervolgens is er ook de XBA-BT75, die beschikt over ingebouwde Bluetooth-ontvanger. Zo wordt het mogelijk om draadloos muziek te streamen van een Bluetooth-compatibel toestel. Net als bij de XBA-NC85D is ook hier een ingebouwde herlaadbare batterij aanwezig. Handig is dat de bijgeleverde draagtas een eigen batterij heeft, zodat die kan functioneren als draagbaar oplaadstation voor de oortelefoon.

 

 

Tenslotte biedt de XBA-S65 een oplossing voor muzikaal aangelegde sporters. Het design – dat ontworpen is naar de vorm van het oor – maakt een stevige bevestiging mogelijk. Bovendien is deze oortelefoon wasbaar en zorgt de waterdichte filmcoating ervoor dat de driver beschermd wordt tegen spetters en korte onderdompeling in water. Een training in de regen en zelfs een korte douche na een training kunnen perfect met dit model, aldus Sony.

De nieuwe XBA-serie oortelefoons van Sony zijn verkrijgbaar vanaf april. Details over prijzen zijn nog niet bekend.

 

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.