Redactie

Johnny Mnemonic

De beste sf-verhalen hebben de kracht van een maatschappelijke parabel, en dat is precies een vaatje waaruit Johnny Mnemonic tapt. Deze verfilming van een kortverhaal van cyberpunkauteur William Gibson speelt zich namelijk af in een relatief nabije toekomst waarin de wereldwijde afhankelijkheid van computertechnologie ervoor heeft gezorgd dat de wereld nu ook lichtjes op zijn gat ligt na de uitbraak van een vernietigend computervirus.

Klinkt dat een beetje vertrouwd? Hetgene wat volgt mogelijk niet: de Johnny uit de titel (Keanu Reeves) is een datakoerier, die enorme hoeveelheden gegevens in zijn brein kan uploaden om er, na een fysieke verplaatsing, elders weer kan worden afgehaald. Op die manier is de data veilig voor de lodderige ogen op het internet, dat anno 1995 nog maar in zijn kinderschoenen stond.

Om nogmaals te zeggen: puike en misschien wel visionaire kritiek op een technofiele maatschappij die zich op dat moment nog aan het vormen was. Ook al wordt die verpakt in een poepgewone achtervolgingsfilm met Yakuzagangsters.

Woensdag 9 mei op JIM om 21u00

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.