Redactie

Legendarische lp-collectie gaat online

John Peel was misschien wel de belangrijkste dj in heel Groot-Brittannië én de man die bands kon ‘maken’. Nu verschijnt zijn legendarische lp-collectie online op een speciale site.

Peel was bij BBC Radio 1 sinds de eind jaren zestig de man de kampioen van de alternatieve muziek. Hij ‘ontdekte’ talloze bands en was een grote pleitbezorger van nieuwe muziekstijlen, zoals punk. In die functie ontvang de dj een gigantische hoeveelheden grammofoonplaten.

Die collectie hield Peel grotendeels bij, wat een goede zaak is voor historici. De 25.000 platen en de bijhorende nota’s van de BBC-dj geven een gedetailleerd overzicht van hoe alternatieve muziek de voorbije decennia geëvolueerd is.

Na het overlijden van Peel in 2004 besloot de BBC en de Engelse Arts Council om de collectie te digitaliseren. Tussen nu en 1 oktober verschijnen de eerste 100 albums per letter online, met nota’s en albumart. Spijtig genoeg wordt de muziek niet op het internet gezet, maar er zijn wel bijhorende links naar Spotify zodat je ze toch kan beluisteren.

De albums vind door hier te klikken. Op dezelfde site zijn ook foto's en geluidopnames van radioprogramma's van Peel te beluisteren. Ook interessant zijn de luisterlink naar de John Peel Sessions, unieke live-opnames van grote namen zoals David Bowie en Jimi Hendrix, en ook nieuwere toppers zoals Bloc Party en Mercury Rev. Uiteraard ontbreekt John Peels favoriete band ooit niet op het appel: The Fall.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.