Redactie

Lekken Kaiser Chiefs-album breekt Vlaming zuur op


Een man uit Harelbeke riskeert een schadevergoeding van 10.000 euro te moeten betalen aan de platenfirma van de band. Dat meldt De Standaard Online.

Een fabrieksarbeider uit Harelbeke kan voortaan best twee keer nadenken voor hij iets uploadt via het internet. Omdat de man een album van de Kaiser Chiefs – bekend van de hit ‘Ruby’ – twee weken voor het officieel werd uitgebracht illegaal verspreidde, hangt hem nu een schadeclaim van maar liefst 10.000 euro boven het hoofd.

De feiten dateren reeds van oktober 2008, maar pas afgelopen woensdag moest de man voor de correctionele rechtbank van Kortrijk verschijnen. Platenmaatschappij Universal eiste daar de schadevergoeding van hem, die door zijn advocaat wordt afgedaan als “onredelijk hoog”.

De man postte een Rapidshare-link van het integrale album Off with their Heads op een internetforum. Omdat de officiële wereldwijde releasedatum pas twee weken later was gepland, diende de platenmaatschappij een klacht in, waarna intensief onderzoek in de richting van de Harelbekenaar wees.

Illegale films en cd’s
In de loop van het onderzoek liep de man nogmaals tegen de lamp, toen op zijn computer vierhonderd illegaal gedownloade films en zo’n honderd cd’s werden ontdekt. Die kunnen hem nog eens extra zuur opbreken.

Auteursrechtenvereniging Sabam heeft zich alvast burgerlijke partij gesteld, samen met maar liefst 32 platenfirma’s en productiehuizen. Zij eisen op hun beurt 125 euro per film en 99,90 euro per cd.

‘Miljoenen mensen doen dat’
Of de man – die volgens zijn advocaat 1.400 euro netto per maand verdient – de volledige som zal moeten ophoesten, valt nog af te wachten. “Mijn cliënt heeft geen cent verdiend aan de Kaiser Chiefs. En de illegaal gedownloade films en muziek dienden enkel voor eigen gebruik. Miljoenen mensen doen dat”, aldus Jan Leysen, advocaat van de beklaagde, op De Standaard Online.

De uitspraak in deze zaak volgt op 5 februari.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.