Geluid

Monitorspeakers met Bluetooth bij Advance Acoustic

De tijd dat we muziek alleen in de woonkamer konden beluisteren ligt al enkele tientallen jaren achter ons. Tegenwoordig staan mobiele toestellen centraal in onze mediabeleving, en daar speelt Advance Acoustic handig op in met de AIR 70, een nieuwe actieve luidspreker met ingebouwde Bluetooth-ontvanger.

De AIR 70 is een imposante verschijning, met een voetafdruk van 18,5 bij 28 centimeter en een hoogte van maar liefst 41,2 centimeter. Niet meteen een luidspreker die we op ons bureau zouden zetten zoals een ander setje actieve monitors, maar mogelijk wel iets voor de werkkamer of keuken.

In die stevige kast zitten twee luidsprekerunits – een 4 inch grote mid/laageenheid en een 1 inch grote tweeter – die in combinatie met de ingebouwde versterker (2x 50 watt) een frequentiebereik van 50 Hz tot 20 kHz (+/-3 dB) uit de basreflexkast zouden puren. Dat zijn alvast geen verkeerde specificaties voor een actieve monitorluidspreker die 399 euro per set kost. 

Draadloos
Maar met die gegevens heb je nog maar het halve verhaal gehoord. Om het gebruikers van mobiele toestellen makkelijker te maken, beschikt de AIR 70 ook over een ingebouwde Bluetooth-ontvanger. Die ondersteunt niet alleen het A2DP-protocol (de standaard voor streaming audio via Bluetooth) maar is ook Apt-X compatibel.

Het voordeel daarvan is dat muziek in 'quasi cd-kwaliteit' draadloos verzonden kan worden naar de speakers. De grotere bandbreedte van Apt-X laat immers toe om veel minder compressie te gebruiken dan bij A2DP.

Het betekent meteen ook dat je om het even welk toestel met een Bluetooth-verbinding als bron kan gebruiken: je smartphone of tablet, maar ook laptop bijvoorbeeld. Enige voorwaarde is dat het toestel binnen een straal van 10 meter rondom de speaker staat, want zover reikt de verbinding volgens Advance Acoustic.

…en ook weer niet
Maar niet alleen draadloze verbindingen zijn mogelijk, je kan net zo goed een toestel aansluiten via de 3,5 millimeter ingang of RCA-ingang op de achterkant van de AIR 70. Hij is dus ook combineerbaar met een klassieke (voor)versterker of desktop-pc.

Ook bij de verbinding van beide luidsprekers komt er overigens een stukje kabel kijken, want daar gebruikt Advance Acoustic een gewone luidsprekerkabel voor. 

Voor meer informatie kan je terecht op de website van de Franse fabrikant.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.