Geluid

Review: Harman Kardon HK3490

De troeven van deze stereoreceiver – een productcategorie die 50 jaar geleden zowat werd uitgevonden door Harman – beperken zich dus niet tot de krachtige eindversterker (goed voor twee keer 120 watt vermogen, netjes gemeten) en een degelijke FM-tuner.

Het begint bij het uitgebreide aanbod aansluitingen: naast vijf stereo-ingangen is er een ingang voor een platenspeler met MM-element, twee recorderuitgangen, een main-in en pre-out, én een subwooferuitgang. Wie met een iPod aan de slag wil, kan een optionele dock van Harman aansluiten op de merkeigen ‘The Bridge’-aansluiting. En voor meer bedieningsgemak in complexere installaties zijn er remote in- en uitgangen, 12-volt triggers en een RS-232-connector aanwezig. ‘Compleet’ lijkt haast een understatement voor zo’n uitgebreid aansluitingenveld.

Net als bij een surroundreceiver zijn er ook digitale ingangen voorzien, waar je bijvoorbeeld een settopbox, Blu-ray-speler of spelconsole op kwijt kan. Er zijn zelfs een aantal video-ingangen aanwezig, maar een echte meerwaarde bieden die niet. Tenzij je geen bezwaar hebt om beelden via composiet video naar je tv door te sluizen, natuurlijk. 

Wie graag een filmpje meepikt, kan via de digitale geluidsprocessor van de Harman ook virtueel surroundgeluid naar de speakers sturen in plaats van pure stereo – iets wat hij overigens verrassend overtuigend doet bij films en games.

,

Onze luistertest beginnen we met een A/B-vergelijking van de analoge en digitale ingangen, waarbij we een mediaspeler, een Sony Blu-ray-speler en een Telenet Digicorder telkens digitaal en analoog aansluiten.

In elk van die scenario’s blijkt de digitale ingang voor een betere geluidskwaliteit te zorgen In twee van de drie gevallen is het verschil tussen beide zelfs verrassend groot – met name de toegenomen helderheid en het betere detail springen in het oog bij onze Digicorder en Boxee Box. Het digitale luik is dus een meerwaarde wanneer je er doordeweekse bronnen op aansluit.

Dat gezegd zijnde hebben we wel de indruk dat het digitale (voorversterker)luik van de HK3490 sowieso op een hoger niveau acteert dan het analoge, aangezien er ook een stukje helderheid wegvalt wanneer we een cd-speler zoals de Marantz CD6004 analoog op de Harman aansluiten.

De eindversterking is een schot in de roos: de HK3490 beschikt niet alleen over voldoende power om een groot aanbod speakers correct aan te sturen – inclusief de grote Teufel Ultima 800 MK2's waarmee we hem voor het grootste deel van deze test combineren – maar wordt ook niet uit z’n lood geslagen bij dynamiekpieken in films en games.

Daarnaast is hij fijnzinnig genoeg om nuances in mooie muziekopnames te bewaren, zolang je realistische verwachtingen hanteert voor een versterker van dit prijsniveau.

Kortom, een meer dan degelijke machine zonder meer.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.