Redactie

Nog een muziekdienst opent Belgische deuren

België is opnieuw een streaming muziekdienst rijker: Juke. Het is opgericht door de holding achter Mediamarkt en Saturn, en is compatibel met Sonos-muzieksystemen. Het heeft daarmee dezelfde troef in handen als Deezer en Spotify, maar op andere vlakken zijn er toch wel wat verschillen.

Juke pronkt met een muziekbibliotheek van 15 miljoen liedjes, afkomstig van 80.000 platenlabels. Dat is op papier vergelijkbaar met de twee grote concurrenten. Een snelle controle toont wel aan dat de meeste Belgische artiesten present zijn, maar hun discografie niet zo compleet als elders is. Juke heeft bijvoorbeeld maar een deel van de albums van Deus of Mintzkov in huis.

De dienst trekt naast een groot aanbod de kaart van gepersonaliseerde radiostations (hier: mixtapes) en genrestations. Juke geeft ook per genre aanbevelingen van nieuwe luisterwaardige albums.

,

Het zakenmodel van Juke houdt in dat na een gratis testperiode enkel de eerste dertig seconden van tracks te beluisteren is. Om de opening van de dienst te vieren, duurt de testperiode nu 37 dagen. Om daarna van muziek te blijven genieten, is er een abonnement vereist.

De meeste muziekdiensten werken met twee abonnementsformules, met prijspunten rond 5 en 10 euro. Juke houdt het op één abonnement, van 9,99 euro. Daarvoor kan je ongelimiteerd muziek beluisteren, ook via mobiele apps. Die apps voor iOS en Android laten toe om muziek lokaal te bewaren, zodat je onderweg geen 3G-verbinding moet gebruiken om wat liedjes mee te pikken.

Op de computer wordt Juke benaderd via de browser. Er is dus geen aparte Juke-applicatie, zoals Spotify wel heeft. Op hardwaregebied is Juke er in geslaagd om Sonos te strikken als partner. Dat is ook zo voor Spotify, maar die dienst werkt daarnaast ook onder meer nog samen met Philips en Onkyo.

Officieel vertelt Juke niet aan welke kwaliteit de muziek wordt gestreamd, maar Duitse bronnen stellen dat aan 192 kbps gebeurt. Daarbij wordt Dolby Pulse Audio, een codec geoptimaliseerd voor mobiele toestellen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.