Beeld

Review: Philips 46PFL9706H

Deze Philips is slechts in één formaat verkrijgbaar, 46 inch. De afwerking is perfect en het volledige frame pronkt met een look van geborsteld metaal, terwijl de achterzijde is uitgevoerd in het wit.

Voor de opstelling voorziet Philips drie opties: op de voet, aan de wand met de mogelijkheid om het toestel licht te draaien of vast aan de wand. Wat je ook besluit te doen, Philips levert het nodige materiaal mee. De voet doet daarbij dienst als multifunctionele beugel. Meer nog, bij het monteren merken we dat er zelfs luidsprekers in de voet zitten!

De aansluitingen staan grotendeels naar de zijkant en onderkant van het toestel georiënteerd zodat je bij wandmontage niet in de problemen komt.

De compacte, ovalen remote met zijn geborstelde metalen look past perfect bij de televisie en ligt ook lekker in de hand. Het is even wennen aan een remote met zo weinig toetsen, maar je leert al snel dat je onder de ‘Adjust’- en ‘Options’-toetsen alle functies vindt die je snel wil kunnen wijzigen.

Ook de menu’s zijn handig en de navigatie verloopt vlot. Uitleg bij de verschillende instellingen ontbreekt, maar de ingebouwde handleiding met een prima index levert alle noodzakelijke info. De remote-app van Philips biedt een degelijk alternatief voor de klassieke zapper en is vooral handig bij de Net TV-functies waarmee je op internet kan surfen.

,

Van zodra we de eerste beelden bekijken, merken we dat deze Philips een paar uitzonderlijke eigenschappen heeft. Het meest in het oog springend is het contrast: de beelden springen werkelijk van het scherm. Dat is vooral te danken aan de zeer hoge lichtopbrengst.

Philips combineert daarvoor een Full-LED-backlight met zijn ‘Bright Pro’-technologie, waarmee heldere delen van het beeld meer lichtuitvoer geven zonder het verbruik de hoogte in te jagen. Maar ook de ‘mottenoogfilter’ draagt zijn steentje bij. Het beeld ondervindt immers heel weinig hinder van reflecties, zodat zwarttinten veel meer indruk maken.

Die combinatie van een hoge lichtopbrengst en goede zwartwaarde zonder reflecties op het scherm zorgt ervoor dat we zelfs van typische donkere fragmenten zoals de ruimtescènes in Star Wars kunnen genieten onder agressieve kantoorverlichting.

Een nadeel is de vrij nauwe kijkhoek. Al onder een hoek vanaf 45 graden zien we de beelden aan kleurintensiteit inboeten.

De beeldverwerking is uitstekend. Enkel de ruisonderdrukking is aan de matige kant, een probleem dat verder nog benadrukt wordt door Philips’ neiging om het beeld iets te scherp in te stellen. Gelukkig kan je die scherpte wel manueel bijstellen.

Een echte verrassing is de bewegingsscherpte. Perfect Natural Motion (om schokken in panbeelden weg te werken) en Clear LCD (om meer detail weer te geven in bewegende beelden) leveren traditioneel goede resultaten, maar op dit toestel is het resultaat uitmuntend. De beelden zijn haarscherp en flirten zelfs met de resultaten van sommige plasma’s.

Het toestel beschikt ook over ISF-presets, zodat je deze tv perfect kan laten kalibreren. Helaas zijn de instellingen waarmee het toestel uit de verpakking komt niet bruikbaar. Op ons testtoestel waren ze ronduit fout.

De ‘Cinema’-instelling is een veel betere keuze. Sterker nog, op een iets te helder beeld na levert die instelling quasi perfecte resultaten. Mooie en natuurlijke kleuren, een perfecte grijsschaal en uitmuntend contrast met veel zwartdetail: het is een plezier om naar te kijken.

Zien 3D-beelden er even geweldig uit op dit toestel? Ja en neen. Heel wat van die goede eigenschappen zorgen wel degelijk voor een uitstekend 3D-beeld. Met zijn enorme helderheid en uitstekende bewegingsscherpte zit het met de basis duidelijk goed bij deze Philips. Helaas blijft er crosstalk zichtbaar op het scherm.

Je kan aan de 3D-instellingen sleutelen om het diepte-effect te verminderen zodat de crosstalk bijna verdwijnt, maar dan is het 3D-effect uiteraard ook veel kleiner. Het toestel wordt overigens zonder 3D-brillen geleverd.

De luidsprekers in de voet deden ons tijdens de installa- tie even vreemd opkijken. Ze zorgen voor een degelijke klank, al doen sommige Philips-tv’s het nog beter. 

Vermoedelijk heeft men hier het design geen geweld willen aandoen met grotere luidsprekers. Er zit wel voldoende volume in en zelfs een vleugje bas, maar echt voluit gaan kan het toestel niet met deze speakers.

,

Naast een uitstekend beeld en degelijk geluid, heeft deze Philips-tv ook enkele leuke extra’s te bieden. Wie digitaal kijkt via de ingebouwde tuners kan de programmagids van de zenders of een versie van het internet gebruiken. Opnemen doe je desgewenst naar een externe harde schijf via USB.

Met Net TV beschik je ook nog eens over een ruim aanbod internetcontent. Wie de bediening met de remote of app maar niets vindt, kan zelfs een USB-toetsenbord en/of muis aansluiten.

Onze volgende stop is de mediaspeler. Die doet het prima met muziek, maar iets minder goed met video. De speler kan overweg met de meeste moderne formaten, maar laat ook wat steekjes vallen. Bij mp4- en mkv-bestanden is de beeldverhouding regelmatig fout en wordt het beeld steeds beeldvullend weergegeven.

Ondertitels worden ietwat klein op het scherm weergegeven, en de speler leest geen ondertitels in mkv-bestanden. Alleen externe ondertitelbestanden zijn bruikbaar. De speler kan zijn bestanden ook oppikken van je thuisnetwerk via DLNA, maar in dat geval zijn externe ondertitels zelfs volledig onbruikbaar.

Een alternatief is WiFi Mediaconnect, waarbij je het beeld van een laptop draadloos op de televisie tovert. De kwaliteit hangt vooral van je netwerk af, maar onder normale omstandigheden is ze vrij goed. Er zit wel een ruime vertraging tussen acties op de laptop en de televisie, wat betekent dat deze oplossing niet geschikt is voor games.

Voor mediagebruik is het geen bezwaar. Ambilight, Philips’ unieke verlichtingseffecten, ontbreekt uiteraard niet. Een reeks LED’s aan drie zijdes van het frame beschijnen de muur achter de tv met gekleurd licht dat overeenkomt met het getoonde beeld. Zo lijkt het tv-beeld net iets groter. Is de achtermuur gekleurd, dan kan Ambilight daar zelfs rekening mee houden.

,

Het prijskaartje van net geen 2.500 euro maakt het al duidelijk: wie deze Philips in huis wil halen moet diep in de buidel tasten. En ook al is het beeld erg goed, toch hadden we voor die prijs graag wat minder minpunten gezien.

Wil je in een riant verlichte ruimte van je films genieten, dan is de Philips echter wel een uitstekende keuze.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.