Geluid

Preciezer surroundgeluid met Dolby Atmos

Surroundgeluid stopt niet bij 5.1- en 7.1-surroundsystemen. Met Atmos toont Dolby dat er nog heel wat meer mogelijk is.

Dolby belooft met Atmos voor een zeer omhullende geluidservaring te kunnen zorgen in de bioscoop, waarmee de kijker nog meer het gevoel krijgt dat hij écht in de film zit.

Met een techniek die de naam Adaptive Rendering draagt kunnen filmmakers het geluid rondom de kijker controleren alsof het een dynamisch object is. Daardoor is het met Atmos heel wat gemakkelijker om geluid uit verschillende richtingen te laten klinken dan met de klassieke 5.1-of 7.1-opstellingen.

Op je hoofd
Om optimaal gebruik te kunnen maken van die techniek, kunnen filmmakers gebruik maken van 128 simultane geluidsinputs die over maximaal 64 luidsprekers – inclusief luidsprekers die boven je hoofd hangen – worden gestuurd. Elke luidspreker is daarbij afzonderlijk te gebruiken voor andere geluiden, een zeer flexibele set-up dus.

Stel je maar eens een filmscène voor die zich afspeelt in een wagen terwijl het buiten regent. Je zou bij deze opstelling de regen boven je hoofd kunnen horen inslaan op het dak van de wagen en rondom jou op straat.

Momenteel wordt Atmos enkel uitgerold in een paar ‘premium’ bioscoopzalen in de VS, Europa, China en Japan. Een algemene uitrol staat gepland voor volgend jaar.

Naar alle waarschijnlijkheid kunnen we een variant van deze technologie later verwachten in surroundsystemen voor de huiskamer en thuisbioscoop.
 


Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.