Geluid

Review: B&W 805 Diamond

De 805 Diamond is een boekenplankluidspreker, maar om hem ook echt op een boekenplank kwijt te kunnen zal die wel behoorlijk diep en stevig moeten zijn. Eigenlijk is dit dus eerder een ‘standluidspreker’, een benaming die B&W ook zelf hanteert.

De 805 is een dynamische tweewegluidspreker met een basreflexbehuizing. We tellen twee drivers: de 165 millimeter grote woofer/middentoner zit – zoals gebruikelijk – vooraan in de kast, de tweeter is bovenop de kast gemonteerd in een afzonderlijke, erg herkenbare Nautilus-pijp.

,

Ook de materiaalkeuze springt in het oog. De conus van de woofer-middentoner is bijvoorbeeld in Kevlar uitgevoerd, terwijl voor de 25 millimeter grote tweeter diamant werd gebruikt. Op de voorzijde van de speaker zit verder nog een grote basreflexopening.

De opbouw van de kast bestaat rondom uit gebogen oppervlakten, die de opbouw van staande golven moeten minimaliseren. De afwerking van het geheel is bovendien uitstekend, en kan naar keuze in zwarte pianolak of rozen- en kersenhout worden uitgevoerd.

Achteraan zijn twee sets luidsprekeraansluitingen voorzien, zodat zowel bi-wiring als bi-amping tot de mogelijkheden behoren. Als je de speakers op de gewone manier aansluit, moet je dus eerst de meegeleverde verbindingskabeltjes monteren. Dat verloopt wat minder vlot, aangezien ze iets te dik zijn om mooi te passen.

De meegeleverde grilles worden magnetisch op de voorzijde van de luidspreker bevestigd zodat er geen gaatjes zichtbaar zijn op het voorpanel. Erg fraai, vooral omdat de luidspreker er zonder grilles een stuk aantrekkelijker uitziet dan met.
 


,

We volgen de voorschriften van de fabrikant bij het opstellen van de speakers en plaatsen de 805 Diamonds op stands, zodat de tweeter zich op oorhoogte bevindt.

In de handleiding van speakers staat vaak nuttige informatie die de opstelling ervan eenvoudiger maakt, maar die is in dit geval nogal summier. Uiteindelijk krijgen we de beste resultaten met de speakers zo’n 2,5 meter uit elkaar, zonder toe-in en op relatief korte afstand van de achter- en zijwanden.

Het eerste wat opvalt is het mooie, breed opgebouwde stereobeeld, waarbij de muziek volledig loskomt van de speakers. Een veelbelovende start, waarbij we vooral in het hoog veel details waarnemen. De kans dat je op deze speakers details in de muziek hoort die je eerder niet waren opgevallen, is bepaald groot.

Minder enthousiast zijn we over de laagweergave. Die is bij de 805 eerder bescheiden, en dat heeft uiteraard een invloed op de totale klankbalans van de speaker. Die legt de nadruk nu iets te sterk op het hoog. Wat er dan bijvoorbeeld gebeurt is dat je bij zangstemmen te weinig ‘borst’ hoort en bij (akoestische) gitaren te weinig body. Een beetje oneerbiedig uitgedrukt zou je kunnen stellen dat je dan een soort lightversie te horen krijgt van de eigenlijke, echte uitvoering.

We voegen daar wel meteen aan toe dat heel wat luidsprekers – zeker de compacte exemplaren – hier hinder van ondervinden.

Alleen zien we ons verplicht om dat gegeven wat zwaarder door te laten wegen in de eindbalans, gezien het heftige prijskaartje van 4.500 euro.

,

Type: 2-weg basreflex
Woofer/midrange: 265 mm, Kevlar
Tweeter: 25 mm dome, diamant
Frequentiebereik: 49 Hz – 28 kHz (+/- 3dB), 42Hz @ -6 dB
Gevoeligheid: 88 dB (2.83V, 1m)
Impedantie: 8 Ohm
Afmetingen (HxBxD): 418 x 238 x 351 mm
Gewicht: 12 kg

Officiële productpagina: klik hier

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.