Geluid

Review: Dynaudio DM 2/7

Dynaudio is een befaamd Deens luidsprekermerk, dat zowel professionele studiomonitors in het gamma heeft als huiskamerspeakers en luidsprekers voor de wagen – de fabrikant heeft onder andere een setje geleverd voor de mateloos exclusieve Bugatti Veyron. Het aanbod huiskamerspeakers telt niet minder dan negen families – subwoofers en inbouwluidsprekers rekenen we voor het gemak nog niet eens mee – waaronder de DM-serie.

Die serie telt drie boekenplankluidsprekers, waarvan ‘onze’ DM 2/7 de middelste is qua grootte. Je bent dan geneigd om te denken dat de afmetingen van de DM 2/7 bijgevolg gemiddeld zullen zijn, maar dat is eigenlijk niet het geval. Met een hoogte van 355 millimeter en een diepte van 265 millimeter heb je immers al aardig wat boekenplankruimte nodig om ‘m een plaatsje te geven.

,

De kast van de DM 2/7 is netjes afgewerkt en het is bepaald geen lichtgewicht, maar de vormgeving is niet meteen bijzonder te noemen. De luidsprekerkast is binnenin extra verstevigd, waardoor ongewenste trillingen zoveel mogelijk vermeden worden.

Op de achterzijde zit een basreflexpoort, die je door middel van meegeleverde, cilindervormige stukjes mousse – één per luidspreker – gedeeltelijk kan dempen. Dat kan wenselijk zijn als de luidspreker te dicht tegen de achterliggende muur staat, omdat de laagweergave dan overdreven kan worden aangedikt.

Voor alle zekerheid beluisteren we de Dynaudio’s met en zonder die plugs. De DM 2/7 is leverbaar in zwarte es en in rozehout. We hadden die eerste versie op bezoek, maar in rosewood ziet hij er toch net weer wat sprankelender uit. Vermoeden we.

,

Hoewel de Dynaudio een heel ander beestje is dan de Elac, doen de twee best wel aan elkaar denken. Want ook de Dynaudio klinkt als één geheel, in plaats van als een losse verzameling frequenties die min of meer uit dezelfde kast lijken te komen.

De DM 2/7 is wel nogal ongevoelig, dus er mag gerust een krachtige versterker aan worden gekoppeld. Zijn karakter omschrijven is niet evident, want het lijkt erop dat hij helemaal geen karakter heeft. De Dynaudio’s geven de muziek door zoals die op de cd – of op de harde schijf, in ons geval – staat en dat is een zo’n beetje.

Nu ja, minus het diepere laag dan. Toch is de basweergave van die aard dat we niet meteen om bijstand van een subwoofer roepen. Daar zal de forsere kastinhoud vast voor iets tussen zitten. In sommige opstellingen – in ons geval was het kantje boordje – kan de laagweergave wat aan de krachtige kant zijn, en in dat geval bewijzen de mousses inderdaad hun waarde.

Het hoog dat de 2/7 produceert is zonder meer erg goed, maar de ultieme verfijning en snelheid van de Elac ribbons moeten ze missen. De Dynaudio behoort tot de beste luidsprekers uit de test, en in dat licht is het prijskaartje van 650 euro per paar heel redelijk te noemen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.