Geluid

Review: Musical Fidelity AMS35i versterker

De AMS35i is een geïntegreerde versterker, maar aangezien het voorversterkergedeelte over gescheiden voedingen beschikt met aparte transformatorwindingen, heeft het geheel veel weg van een losse voor- en eindversterker die voor het gemak in dezelfde kast zijn gestopt.

En wat voor een kast! Het ontwerp is strak en doodsimpel, maar de superieure afwerking – alleen al die zware, heerlijk soepel draaiende volumeknop – straalt klasse uit. Maar niet alleen het voor- en eindversterkergedeelte zijn gesplitst, ook de eindtrappen zelf zijn nog eens opgedeeld in twee delen, compleet met gescheiden transformatoren.

De benaming 'klasse A' staat voor een bijzonder versterkerprincipe, dat nogal afwijkt van wat we tegenwoordig in ‘normale’ – in vakjargon klasse-A/B – versterkers zien. Kort samengevat biedt een klasse A-versterker een bijzonder geluid, dat door nogal wat liefhebbers als superieur wordt beschouwd. Maar anderzijds springen dit soort versterkers weinig efficiënt om met energie.

Het stroomverbruik bedraagt dan ook 330 watt, wat veel is voor een versterker die een vermogen van amper tweemaal 35 watt levert. De rest van de opgenomen energie wordt omgezet in heel wat warmte. Om die af te voeren zitten er royaal bemeten koelvinnen op de AMS35i, wat deels het niet onaardige gewicht van 28 kilogram verklaart.

,

We sluiten onze Meridian 800 V4 cd/dvd-speler aan op de AMS35i met de Meridian 861 V4 als D/A-converter ertussen. Een paar Klipsch PF-39's doet dienst als luidsprekers. Met de zware, metalen afstandsbediening in de hand gaan we aan het luisteren.

Al snel blijkt dat de AMS35i niet alleen behoorlijk warm wordt, maar ook warm klinkt. Maar dan wel in de meest muzikale betekenis van het woord.

We hadden verwacht dat de Musical Fidelity zich vooral zou onderscheiden met z’n mid en hoog, maar ook het laag laat zich opmerken. Het is opvallend strak en kort terwijl het niet echt ontbreekt aan kracht, ondanks de eerder bescheiden 35 watt per kanaal.

De versterker klinkt erg breed, open en heerlijk relaxed, zonder een spoortje van stress. Sopranen, alto’s of ruige rockstemmen: het klinkt hemels.

Met de detailweergave is iets vreemds aan de hand. De AMS35i klinkt hoegenaamd niet gedetailleerd en heeft allesbehalve een analytisch karakter. En toch ontdekken we in bijna alle tracks die we beluisteren iets nieuws, iets wat vroeger nooit opviel. Sterker nog: muziek die op een mindere versterker wel eens durft te vervelen, blijft veel langer interessant op deze AMS35i.

Heel wat complimenten aan het adres van Musical Fidelity dus, maar perfect is de AMS35i niet. Zo is het hoog – hoe lekker het ook klinkt – duidelijk afgetopt, en uiteraard heeft de versterker niet dezelfde ademruimte als de McIntosh MC501’s – goed voor 500 watt per kanaal – die als referentie in de luisterruimte staan.

Het is al schokkend genoeg dat de AMS35i in bepaalde opzichten de MC501’s overtreft, terwijl die laatste haast twee keer zoveel kosten…

,

Met alleen de specsheet in de hand valt haast niet te bevatten waarom deze high-end versterker 7.500 euro moet kosten. Als je hem gaat beluisteren wordt dat echter vanzelf duidelijk: dit is echt een verdomd goede versterker.

,

Wat: Geïntegreerde klasse-A versterker met dual-mono-eindtrappen
Vermogen: 2x 35 watt per kanaal
THD: < 0,014% (niet gewogen, 20Hz tot 20kHz)
Signaal-ruisverhouding: > 96 dB (A-weging)
Frequentiebereik: 10Hz tot 50kHz (+0, -0.1 dB)
Aansluitingen: 4x stereo cinch-in (verguld), 1x XLR-in (gebalanceerd), 2x stereo cinch-uit (verguld), luidsprekeraansluitingen (verguld)
Gewicht: 28 kg
Stroomverbruik: 330 watt

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.