Geluid

Extra luidsprekers voor in het plafond van KEF


De van oorsprong Britse luidsprekerspecialist KEF breidt zijn assortiment luidsprekers verder uit met vier nieuwe modellen, die specifiek bedoeld zijn om in te bouwen in een plafond.

KEF biedt al een ruim assortiment inbouwluidsprekers aan in zijn Custom Installation (Ci)-lijn, waarvan de meeste bedoeld zijn om in te bouwen in een plafond. Zulke plafondluidsprekers worden vaak over het hoofd gezien bij de keuze van een woonkamervriendelijk luidsprekersysteem – letterlijk zelfs, juist omdat ze verborgen zitten – terwijl ze in sommige situaties wel degelijk een uitkomst kunnen bieden.

Concreet gaat het om twee rechthoekige (de Ci160CL en de Ci160QL) en twee vierkante modellen (de Ci160CS en de Ci160QS). De ‘160’ in de productnaam staat hier voor de diameter van de speaker, die 160mm bedraagt.

Uni-Q
Twee van die modellen (de Ci160QL en de Ci160QS) beschikken over de gepatenteerde Uni-Q-drivers van KEF, die we onlangs ook tegenkwamen bij hun nieuwe R-serie luidsprekers en die garant moeten staan voor een verbeterde geluidskwaliteit.

 

 

Het principe hierbij is dat de tweeter in het akoestische centrum van de woofer wordt geplaatst, zodat de output van beide wordt gecombineerd. Dit vlakt faseverschillen uit, waardoor het geluid gelijkmatig en onder een ruime hoek wordt verspreid doorheen de desbetreffende ruimte.

Dankzij de vooraan ingebouwde woofer – die eigen is aan de Ci-serie – tracht men bovendien diffractie te elimineren, om op die manier een heldere en kwaliteitsvolle klank te creëren.

Moderne look
Een magnetisch bevestigde ultradunne rand (Ultra Thin Bezzle – ook al te zien bij de ronde modellen uit de serie), geeft de nieuwe modellen een moderne look die vrijwel overal in te passen valt. 

Om de speakers nog flexibeler te maken in gebruik, ondergaan de grilles een speciale behandeling die ze bestand maakt tegen vocht. Daardoor zijn ze ook perfect geschikt voor badkamers, boten en andere plaatsen waar het vochtig kan worden.

Verdere specificaties, prijzen en een releasedatum zijn nog niet bekend, maar verwacht wordt dat KEF tijdens de komende ISE-beurs meer details zal vrijgeven. Deze beurs loopt van 31 januari tot en met 2 februari in Amsterdam.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.