Redactie

Review: Samsung/Belgacom MovieMe

Televisiekijken hoeft al lang niet meer te betekenen dat je een slaaf bent van de zenderprogrammatie. We kijken wat we willen, wanneer we dat willen. Dat kan dankzij twee features: programma's opnemen en video-on-demand (VOD). Helaas zijn we bij die twee zaken over het algemeen nog wel gebonden aan wat de televisiedistributeur (Belgacom, Telenet, …) ons biedt.

Internet-op-TV kan daar echter verandering in brengen. Verbind je 'slimme' televisie met het internet, en plots krijg je toegang tot een enorm aanbod diensten. Althans, dat was tot voor kort de theorie, want buiten de typische online videodiensten zoals YouTube, DailyMotion en dergelijke meer was er in België niet echt een breed aanbod zoals we dat in het buitenland zien.

De meeste televisiefabrikanten bieden tegenwoordig één VOD-dienst aan, en daarmee moeten we het stellen. Dat begint nu langzaam aan te veranderen. Belgacom biedt sinds kort een catalogus van 500 films aan via het Smart TV-platform van Samsung. We hopen dat het een voorbode is van een uitgebreider aanbod in 2012.

Voor alle duidelijkheid: je hoeft absoluut geen Belgacom-klant zijn om van deze dienst te genieten. Je moet wél beschikken over een Samsung TV met Smart TV-functionaliteit.

,

Je eerste taak is een profiel aanmaken op MovieMe.be/smarttv. Wie Belgacom-klant is kan zijn bestaande account voor e-services gebruiken om in te loggen. Ben je geen klant bij Belgacom, dan maak je eerst een gratis Skynet-account aan op skynet.be. Bij deze test bleek het helaas onmogelijk om onze Proximus e-servicesaccount te gebruiken. Belgacom moet duidelijk nog wat sleutelen aan de integratie van zijn diensten.

Eens ingelogd op MovieMe stel je op basis van een hele lijst vragen je filmprofiel samen. Belgacom gebruikt hiervoor de Jinni Taste Engine. Van welke genres hou je, welke onderwerpen zie je graag aan bod komen? Vervolgens kan je je keuze nog verfijnen door in specifieke genres een aantal films te beoordelen. Het hele proces neemt een kwartiertje tijd in beslag.

Het enige wat je daarna nog rest is op de website een promocode in te vullen of een betalingswijze aan te duiden. Voorlopig kan dat laatste alleen met een kredietkaart.

,

Door het aanbod bladeren en films bekijken doe je uiteraard via de MovieMe-app op je televisie. Log in met dezelfde account als op de website en de app toont je een aantal suggesties, gebaseerd op je profiel. Wil je gewoon snel iets opzoeken, dan typ je een zoekterm in. Nog terwijl je typt toont die al een aantal suggesties. Dat kunnen filmtitels zijn maar ook filmkenmerken. Typ bijvoorbeeld ‘Actie’ in en je krijgt alle actiefilms voorgeschoteld.

Het interessantste aan de app is echter hoe je door de films bladert. Je kan daarbij een aantal zoekcriteria combineren: stemming, genre, periode, plaats, awards, enzovoort. We combineerden bijvoorbeeld het genre ‘Misdaad’ met de stemming ‘Humoristisch’. Dat leverde films zoals ‘Ocean’s Eleven’ op. ‘Misdaad’ en ‘Somber’ leverden dan weer ‘The Godfather III’ op. Het is een best leuke manier om op ontdekkingstocht te gaan in het aanbod.
 


Vind je een leuke film dan markeer je die gewoon als ‘favoriet’ zodat je hem bij een later bezoek snel terug vindt.

De beeldkwaliteit van de films is redelijk, althans voor SD-kwaliteit. De films zijn dus absoluut niet van HD-kwaliteit. Het beeld maakt steeds een ietwat zachte indruk, maar we zagen geen duidelijke compressie-artefacten. De soundtrack komt steeds in stereo, geen surround dus, al mag dat niet echt verbazen bij dit soort diensten.

Onze netwerkteller gaf tijdens de test aan dat we iets meer dan één gigabte per film gebruikten, een datavolume dat redelijk is. Vermits in België nog heel wat mensen met een downloadlimiet opgescheept zitten bij hun internetprovider, is een balans tussen kwaliteit en compressie des te belangrijker.

,

En dan rest ons nog de hamvraag: wat moet dat kosten? De prijzen starten vanaf 2,99 euro, en voor die prijs zijn er overigens heel wat films beschikbaar. De meest recente films uit het aanbod staan aan 4,99 euro geprijsd, nog steeds een schappelijke prijs.

Een bestelde film kan je 48 uur bekijken. Het viel ons vooral op dat de bibliotheek momenteel heel weinig recente films bevat. Daar komt volgens Belgacom op termijn wel verandering in. Als we echt mogen dromen, dan zouden we langs dit soort apps ook tv-reeksen willen bekijken.

Ook de beeldkwaliteit mag gerust iets beter, zeker nu onze televisies steeds groter worden.

Over het gebruiksgemak zijn we erg tevreden, maar er ontbreken toch nog een paar zaken. De website dient enkel om je profiel aan te maken, maar het zou handig zijn om op diezelfde site ook door het aanbod te kunnen bladeren en er films te markeren als favoriet. In de app ontbreekt dan weer een overzicht van de nieuwste films, of een top 10.

Het ziet er alleszins naar uit dat internet-op-tv, en dan vooral video-on-demand, steeds belangrijker gaat worden. Belgacom en Samsung zetten met deze app in elk geval een stap in de juiste richting.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.