Geluid

Review: Samsung MM-D530D

Wat looks en opbouw betreft zijn zowat alle luidsprekers uit de categorie 'microketens' onderling uitwisselbaar – het zijn haast allemaal tweeweg basreflexsystemen. Deze exemplaren van Samsung zijn een uitzondering.

Je krijgt immers drieweg luidsprekers, met twee middentoners en een tweeter aan de voorzijde en een woofer aan de zijkant. Vier drivers per luidsprekerkast dus. De tweeter en de middentoners zijn volgens het bekende d’Appolito-ontwerp ingedeeld, met de tweeter tussen de twee middentoners in.

Op die manier wordt de invloed van de vloer en het plafond op de geluidsweergave verkleind. Naar grilles zoek je tevergeefs: de drivers zitten open en bloot. Dat ziet er niet mis uit, maar denk erom dat de dometweeter erg kwetsbaar is. Eén keer porren met je vinger en het is al gebeurd. De afwerking van de luidsprekers is overigens niet geweldig. De achterzijde is zelfs afgewerkt – of beter: niet afgewerkt – in naakte, ongekleurde spaanplaat.

De cd-receiver doet van ver denken aan een ontwerp van Harman Kardon. Maar het afwerkingsniveau blijkt lang niet zo goed: het kastje is een pluimgewicht en is uitgevoerd in plastic. Wel netjes dat de cd-lader onzichtbaar weggewerkt is onder een klep.

,

Aan de achterkant blijkt een ventilator te zitten en twee luidsprekeruitgangen van een eigen type. Je bent dus verplicht om de luidsprekerkabels van Samsung te gebruiken, die aan één kant sowieso al onlosmakelijk vastzitten aan de luidsprekers. Er zit ook een Scart-uitgang op het apparaat en een HDMI-uitgang. De lezer uit deze Samsung kan immers ook met dvd’s overweg.

Een set met het DNA van een 2.0-homecinemaset, met andere woorden, en dat merk je ook aan de bediening. Om alle ins en outs van het apparaat te bedienen moet je immers beroep doen op de GUI, waardoor een tv onmisbaar wordt.

Uniek binnen dit testveld is de mogelijkheid om cd’tjes te rippen (naar mp3) en ze te bewaren op een aangesloten USB-apparaat. Ideaal voor wie zijn muziekbibliotheek wil rippen zonder pc. De muziekbronnen zijn een FM-radiotuner en de cd/dvd-lezer. Er zit eveneens een USB-poort op het apparaat en ook een los iOS-dockingstation wordt meegeleverd.

,

Helaas valt de geluidskwaliteit tegen. Het begint bij de ventilator, die hoorbaar is als de muziek niet te luid staat. Daarnaast weerklinkt een korrelige, weinig natuurlijke en schreeuwerige sound uit de luidsprekers die je de volumeknop spontaan naar beneden doet draaien.

Opvallend is dat we een enorm verschil in laagoutput krijgen wanneer we de linker- en rechterluidsprekers van positie wisselen. Als ze staan opgesteld zoals het volgens Samsung hoort, dan zijn de zijdelingse woofers in de speakers van elkaar weg gedraaid.

Als je ze andersom opstelt zijn de laageenheden wel naar elkaar gericht, wat een drastische toename in het laag veroorzaakt. Maar wat je ook uitspookt met de luidsprekers of de instellingen, een degelijke geluidskwaliteit krijg je er niet uit.

Akkoord, de Samsung MM-D530D is de goedkoopste testdeelnemer… Maar voor amper 30 euro meer neem je de Sharp XL-HF300PH al mee naar huis.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.