Geluid

Audyssey MultEQ

MultEQ is een RoomEQ-systeem dat ontwikkeld werd door Audyssey en gebruikt wordt door AV-receivers voor een correcte, automatische afstelling van het aangesloten luidsprekersysteem. Hey systeem werkt daarbij een oplossing uit op maat van jouw specifieke kijk- en luisterruimte, met het oog op een betere, meer samenhangende kijk- en luisterervaring. 

Op basis van metingen die worden uitgevoerd met testtonen en een speciale microfoon (meestal meegeleverd door de fabrikant van de AV-receiver) berekent MultEQ een equalizingoplossing, die zowel problemen met tijd als frequentierespons in een luistergebied corrigeert.

Ook factoren zoals de luidsprekerafstanden, een correct gebruik van de bekabeling en de afstelling van de subwoofer kan Audyssey MultEQ volledig automatisch bijregelen, en dat met uiteenlopende luidsprekerconfiguraties. 

Op die manier kunnen akoestische problemen in de ruimte worden weggewerkt zonder dat er perse akoestische aanpassingen in de ruimte vereist zijn.

Audyssey biedt verschillende varianten van MultEQ aan: MultEQ XT32, MultEQ XT, MultEQ and 2EQ. Het onderscheid tussen deze varianten zit 'm met name in de gebruikte filterresolutie, al zijn er nog meer verschillen.

MultEQ XT32
MultEQ in zijn meest recente en geavanceerde vorm. Het systeem kan met meer dan tienduizend controlepunten akoestische problemen in de kamer opsporen en corrigeren. Deze filters kunnen toegepast worden op alle kanalen, inclusief de subwoofer(s). 

MultEQ XT
Een geavanceerde hogeresolutieversie van MultEQ die zowel satellietspeakers als de subwoofer(s) in het vizier neemt. 

MultEQ
De SD-variant (standaard resolutie) van het MultEQ-systeem. Eveneens geschikt voor zowal satellietluidsprekers als subwoofers.

2EQ
De instapversie van het systeem. Hierbij worden alleen de satellietspeakers van je surroundsysteem gemeten en gecorrigeerd. De subwoofer moet echter manueel worden ingesteld.

,

Features MultEQ XT32 MultEQ XT MultEQ 2EQ
Filterresolutie (speakers) 512x 16x 2x 1x
Filterresolutie (subwoofer) 512x 128x 128x
Aantal meetposities 8* 8* 6 3
Adaptieve correctie lage frequenties Ja Ja Ja
Crossover, polariteit, vertraging, niveaus Ja Ja Ja Ja
         

 

,

Daarnaast is er ook nog een professionele versie van MultEQ, MultEQ Pro. Dat systeem maakt het mogelijk om tot 32 verschillende posities op te meten. De meeste AV-receivers die voorzien zijn van MultEQ XT32 and MultEQ XT zijn 'installer-ready', en kunnen door een bij Audyssey geregistreerde installateur worden gekalibreerd aan de hand van MultEQ Pro voor nog betere prestaties.

Voor meer informatie en een virtuele rondleiding langs alle mogelijkheden die MultEQ biedt, kan je terecht op deze link die je naar de Audyssey-website brengt.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.