Geluid

Review: Tivoli Model Two & Model CD

Dit Tivoli-setje is de spreekwoordelijke vreemde eend in de bijt, zoveel is meteen al duidelijk. Het bestaat eigenlijk uit twee producten: de Model Two en Model CD. Laten we beginnen met de Tivoli Model Two. Dat is eigenlijk een evolutie van de Model One, een monofone tafelradio.

Speerpunten van de One zijn de bijzondere FM-klankkwaliteit en de eersteklas afwerking. Vertaal dat concept naar stereo, en je hebt een Model Two. Die bestaat uit twee kasten. Eén ervan bevat de versterker en een FM-tuner, de andere is de tweede luidspreker.

Als je een compacte muziekoplossing nodig hebt en het enige wat je interesseert zijn FM-uitzendingen, dan heb je dus genoeg aan de Model Two.

,

Maar wie méér wil dan FM, blijft op zijn honger zitten. Tenzij je de Tivoli Model CD erbij neemt. Dat is – je raadt het nooit – een cd-speler, die je op de Model Two kan aansluiten. De speler is wel behoorlijk aan de prijs: de Model Two kost een niet geheel onredelijke 299 euro, maar voor de Model CD moet je nog eens 349 euro extra ophoesten.

Wat je ook kan doen is de Model CD links laten liggen en in de plaats daarvan kiezen voor The Connector. Dat is Tivoli-lingo voor een iOS-dock, en die kost slechts 149 euro. Om het verhaal helemaal compleet te maken zou je ook de Model Sub nog kunnen toevoegen, een bijpassende subwoofer die het laagbereik van de eerder kleine speakers in de Model Two verder naar beneden bijstelt.

,

Onze testset is opgebouwd uit een Model Two en een Model CD. Je hebt dan drie kastjes die alledrie krek even hoog en breed zijn, en die naar keuze worden afgewerkt in walnoot, kersen, zwart, zilverwit of sneeuwwit. Ze zien er eerlijk gezegd allemaal om ter lekkerst uit.

Je zal intussen al in de gaten hebben dat je vooral niet teveel moet kijken naar de prijs-featureverhouding van deze set. Als je dat wel doet, ben je hier aan het verkeerde adres: deze Tivoli koop je voor z’n onnavolgbare uitstraling en charme. En misschien ook voor de klankkwaliteit? Dat proberen we zo meteen maar eens uit.

De Model Two heeft een ingebouwde voeding, de Model CD niet. Een joekel van een voedingsblok is het resultaat. Vervelend. Via een klassieke stereo cinch- verbinding sluit je de Model CD aan op de Model Two, terwijl een mono cinch-kabel de twee kasten van het Model Two-systeem onderling verbindt.

We gaven hierboven al aan dat de drie kastjes exact even breed en hoog zijn, maar ze zijn helaas niet even diep. Dat valt op; zeker bij een lifestyle-oplossing als deze een spijtige misser.

,

We starten de geluidstest met de Model CD als bron. Het resultaat daarvan is sterk afhankelijk van hoe je luistert: met je ogen open of met je ogen dicht. Que?

Welja, als je met je ogen dicht luistert, klinkt het setje niet best. Wat je moet vertalen als: duidelijk minder goed dan de andere testdeelnemers. Maar als je met je ogen open luistert vergeef je hem dat, gezien z’n innemende verschijning.

Alle gekheid op een stokje: dit is een setje dat in de eerste plaats de designliefhebber moet aanspreken, niet de klassieke hifiliefhebber.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.