Redactie

Scream

Horrormeister Wes Craven had het halfweg de jaren 1990 een beetje gehad met zijn job, en besloot een film te maken waarin hij vooral de draak stak met het genre dat hij groot had helpen maken. Hij maakte een horrorfilm waarin de personages alle conventies van het genre gewoon kénnen, en er bijvoorbeeld niet domweg moederziel alleen op uit trekken terwijl er een seriemoordenaar in de buurt is. “Zeg nooit ‘Ik ben zo terug’”, zegt een van de personages tegen een ander. “Want je bent nooit ‘zo terug’.”

Scream werd daardoor een deconstructie van het genre, maar niet zonder de fundamenten ervan uit het oog te verliezen. De film bevat een hoop jongeren die door de mangel gaan, zit tjokvol schokmomenten, en de gore is – zeker voor het pre-CSI-tijdperk – relatief stevig.

Naar het einde van de plot toe zakt de bodem misschien iets te vaak onder de kijker zijn voeten weg, maar voor dat is gebeurd heb je een degelijk huiverfilmpje achter de kiezen. Met ook een paar knipogen voor niet-horrorfans: de schooldirecteur, bijvoorbeeld, is The Fonz.

Dinsdag 28 februari op 2BE om 22u35

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.