Redactie

Shutter Island

Een kindermoordenares (Emily Mortimer) ontsnapt uit een gevangenis voor geestesgestoorde criminelen, pal op zee voor de Amerikaanse oostkust, opgesloten in een eenzame cel, en in een gebouw waarvan de muren dik genoeg zijn om aan kanonnenvuur te weerstaan. Hoe ze uit Shutter Island is ontsnapt, de primaire locatie voor Martin Scorseses sombere maar energieke verfilming van de roman van Dennis Lehane, is het dragende mysterie van de film.

Het is een mysterie dat Scorsese-poulain Leonardo DiCaprio moet zien op te helderen, die als U.S. Marshal op de zaak wordt gezet samen met zijn partner (vertolkt door Mark Ruffalo), en daarin hulp lijkt te krijgen van een verbouwereerde directeur van de faciliteit (Ben Kingsley sproeit alweer zijn duivelse charme over het scherm).

Scorsese deed ook heel goed zijn best om het vocabularium van de spookfilm in zijn Shutter Island te parkeren. Met een oud fort uit de Amerikaanse burgeroorlog als de bezeten locatie, die – er borrelen spontaan déjà-vu’s naar King Kong op wanneer we DiCaprio en Ruffalo de boot naar het uit zee opdoemende eiland zien nemen – zich als een ideaal spookkasteel toont.

Zaterdag 21 april op 2BE om 20u45

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.