Mobile

Sony NEX-5R systeemcamera krijgt apps

De NEX-5R systeemcamera van Sony leent een idee van smartphones: via een downloaddienst kan je apps installeren die extra functies toevoegen.

Sony's jongste systeemcamera bevat een nieuw ontwikkelde APS-C-beeldsensor met 16,1 effectieve megapixels. Net als de Nikon 1 en de Canon EOS M kreeg de NEX-5R een hybride AF-systeem.

Op de sensor zitten 99 fasegebaseerde AF-punten ingebakken. Eerst wordt de afstand tot het onderwerp snel gedetecteerd door de AF met fasedetectie, daarna wordt de contrastdetectie geactiveerd voor een nauwkeurige scherpstelling. In de Speed Priority Continuous-modus schakelt de NEX-5R automatisch over naar AF-tracking met fasedetectie. Zo kan je scherpe beeldopnames tot 10 frames per seconde realiseren.

Het hybride AF-systeem werkt alleen als de lens het ondersteunt. Dat is al het geval voor vier NEX-objectieven: de E 18-55 mm F3.5-5.6 OSS; E 55-210 mm F4-6.3 OSS; E 18-200 mm F3.5-6.3 OSS; en de E 24 mm F1.8ZA Sonnar T*. Via firmware-upgrades zullen ook andere lenzen met het Fast Hybrid AF kunnen werken.

Eerste vijf apps
Uniek aan de NEX-5R is dat je de mogelijkheden van het toestel kan uitbreiden door er zelf apps – zeg maar miniprogramma's – aan toe te voegen. Dat gebeurt via de PlayMemories Camera Apps, een downloaddienst van Sony.

Bij de lancering zijn er al vijf apps beschikbaar: Picture Effect+, Bracket Pro, Multi Frame NR, Smart Remote Control en Direct Upload. Bovendien heeft Sony nog enkele nieuwe apps gepland, waaronder Photo Retouch en later ook Time-lapse en Cinematic Photo. Het installeren gebeurt via je pc en USB of rechtstreeks via wifi.

Dankzij de ingebouwde wifi kan je ook beelden overzetten naar een smartphone of tablet waarop de gratis PlayMemories mobiele app is geïnstalleerd. Je foto’s kunnen ook rechtstreeks worden bekeken op een DLNA-compatibele televisie, zonder HDMI-kabel.

De NEX-5R is beschikbaar in zwart of wit, en gaat met een 18-55mm-objectief 750 euro kosten.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.