Redactie

The Goonies

Aan het begin van de jaren ’80 werd de filmcarrière van grootheden als Tom Cruise, Matt Dillon en Patrick Swayze gelanceerd door Francis Ford Coppola’s The Outsiders, waarin de leden van een jongerenbende op het scherm ook in het echte leven bekend werden als The Brat Pack. Toen enkele jaren later The Goonies in de zalen kwam, dichtte men dezelfde eeuwige roem toe aan de jonge acteurs uit die door Richard Donner geregisseerde en door Steven Spielberg geproduceerde avonturenprent.

Viel dat eventjes tegen. Alleen Josh Brolin breekt nu nog een beetje potten als karakteracteur (zie bijvoorbeeld zijn onderschatte vertolking van George Dubya in Oliver Stones presidentiële biopic W.), maar de rest? Sean Astin wist tien jaar geleden zijn comeback als Samwise in Lord of the Rings zelfs niet te verzilveren in proper nieuw werk, en eeuwige etterbak Corey Feldman miste enkele jaren geleden zelfs het elementaire zelfrespect om niet mee te doen aan een direct-to-videovervolg op The Lost Boys.

Maar aan het einde van de rit maakt dat allemaal geen verschil. The Goonies is sowieso eentje om op de digicorder te lappen, en daar nog eventjes te houden ook: wat je hier gepresenteerd krijgt is een ouderwets schattenavontuur à la Indiana Jones, maar dan met een bende jonkies op de castingrol. Als je in bent voor een eightiesvibe, is dit je film.

Donderdag 29 maart op VijfTV om 11u45

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.