Redactie

Watchmen

Regisseur Zack Snyder greep moedig Alan Moores onverfilmbaar geachte cultstrip Watchmen bij zijn staart, en maakte er vier jaar geleden godbetert een – zij het miskende – filmklassieker van. Dat had redelijk wat voeten in de aarde, want het plan om de strip te verfilmen is er al sinds de late jaren ’80, vlak nadat het stripboek zelf op de markt kwam.

Waarom kwam het deze keer dan wél goed? Omdat er een regisseur aan te pas kwam die niet teveel met computergestuurde hocuspocus werkte, en de acteurs eveneens goed in het apenpakkie van de hoofdpersonages zaten. De Watchmen is een bende superhelden die door de overheid worden ingezet om de orde op de wereld te handhaven, met de übermachtige Dr. Manhattan (Billy Crudup) op kop. Maar dan begint te publieke opinie zich tegen de groep te keren, en gaan ze uit elkaar. Tot een onbekende booswicht het meest omstreden lid van het vijftal van kant maakt.

Watchmen blijft doorheen de hele film erg getrouw aan de originele strip, en daardoor komt de boodschap – vooral over macht en nucleaire dreiging in de jaren ’80 – niet echt deftig door. Maar het geeft wel een intrigerend beeld van die duistere periode, met aangepaste muziek. Zoals 99 Luftballons van Nena, en Halleluja van Leonard Cohen.

Dinsdag 1 mei op 2BE om 20u50

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.