Redactie

Zodiac

Voormalig videoclipregisseur David Fincher deed in 1992 een gooi naar het pantheon van Hollywoodcineasten met zijn onderschatte opvolger Alien 3, brak voorgoed door met Se7en, en bleef sindsdien een topregisseur die (op miskleunen als The Game en Panic Room na) commercieel succes en artistieke merites moeiteloos aan elkaar leek te kunnen rijgen.

In deze Zodiac werpt hij zijn licht op een van de bekendste seriemoordenaars uit de Amerikaanse samenleving (de nog steeds niet gekliste ‘Zodiac Killer’ vermoordde in de late jaren ’60 en de vroege jaren ’70 zeven mensen in het noorden van California), vanuit het verrassende perspectief van de buddy movie. Er worden zelfs twéé tandems op het onderzoek gegooid: een met flikken Mark Ruffalo en Anthony Edwards, een ander met onderzoeksjournalist Robert Downey Jr. en cartoonist Jake Gyllenhaal.

Een ander verrassend element aan Zodiac is dat de prent nooit vervalt in de Hollywoodconventies (al worden de moorden aan het begin van de film wel met een stevige hand in beeld gebracht), maar het onderzoek herleidt tot zijn pure procedure terwijl het persoonlijke drama van de hoofdpersonages naar voren wordt getrokken. Beetje All the President’s Men, maar dan met een seriemoordenaar.

Zaterdag 23 juni op VT4 om 23u15

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.