Redactie

Sabam verliest 13,8 miljoen euro per jaar

Sabam schat dat het jaarlijks 13,8 miljoen euro misloopt door online piraterij. De organisatie pleit voor een aangepaste wetgeving.

De auteursrechtenmaatschappij komt aan dat cijfer op basis van haar inkomsten. Die bedroegen in 2002 nog 27,8 miljoen euro. In 2008 was dat 13,8 miljoen minder. Tegelijkertijd blijven de inkomsten uit legale downloads beperkt tot 790.000 euro (in 2008).

Wanverhouding
Om die terugval op te vangen wil de organisatie een aangepaste wetgeving. Dat zegt Sabams directeur-generaal Christophe De Preter in een interview met De Standaard.

Volgens Sabam is er een wanverhouding tussen de providers en de beheersmaatschappijen (waaronder Sabam). Zo merkt de organisatie op dat het aantal internetaansluitingen fel is gestegen in de jaren dat de inkomsten in elkaar stortten.

Geen Hadopi
Met zo’n aangepaste wetgeving wil de auteursrechtenorganisatie een overeenkomst sluiten met de providers. Een soort Hadopi-wet zoals in Frankrijk (waarbij je na drie keer illegaal downloaden je internetverbinding verliest) vindt de organisatie te streng.

De vraag is of de providers zo’n overeenkomst wel zien zitten. Zij hebben altijd verklaard dat ze zichzelf eerder zien als doorgeefluik. De gebruiker gaat nog altijd zelf op zoek naar illegaal materiaal. Ook is het onduidelijk of zo’n regeling dan illegaal downloaden zou compenseren.

De 13,8 miljoen euro per jaar die verloren gaat en de beperkte inkomsten uit legale downloads verdienen wel enige nuancering. Online muzieksingles en albums kosten bijvoorbeeld vaak een stuk minder dan hun cd-varianten uit 2002.

Slecht uitgekeerd
Daarnaast ligt Sabam zelf al geruime tijd onder vuur. Vorig jaar raakte bekend dat het parket van Brussel de organisatie ervan verdenkt bedragen niet correct uit te keren. Vorige maand nog beweerde Open VLD-senator Bart Tommelein dat de auteursrechtenorganisaties in totaal 480 miljoen euro aan rechtengelden nog niet hebben doorgestort. Sabam zou 200 miljoen euro van dat bedrag hebben.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.