De Belgen kochten vorig jaar in totaal 5,7 miljoen singles en 480.000 muziekalbums op het internet. Dat is goed voor een omzet van 11,5 miljoen euro, een stijging van 26 procent ten opzichte van vorig jaar.
Toch pleit de Belgian Entertainment Association (BEA) voor de Britse en Franse plannen om illegale downloaders te controleren.
Ook de online verkoop van videogames en films doet het ondanks de economische crisis prima. De drie samen zijn goed voor een omzet van bijna 19 miljoen, dat is een stijging van 22,8 procent.
Toch blijft een groot deel in de illegaliteit gebeuren. Zo volgde BEA gedurende twee maanden het nieuwe album van Novastar (Almust Bangor). Dit werd gemiddeld honderd keer per dag gedownload, waarvan tachtig keer illegaal.
BEA pleit voor keuze en verschillende platformen, zoals Sony Ericsson (Playnow Arena) en Nokia (Comes with Music) die dit jaar in ons land worden uitgerold. Toch wil zij ook een strengere controle op illegale downloads. Hiervoor verwijst de organisatie naar de controversiële plannen van de Franse en Britse regering om downloaders te waarschuwen en zelfs te sanctioneren door bijvoorbeeld de internettoegang af te sluiten.
Belgische actie
“Zelfs op niveau van de EU is men overtuigd dat een samenwerking tussen de telecomsector en de entertainmentsector de beste oplossing is om de groei van de digitale markt te bestendigen. Ook van de Belgische overheid verwachten wij een duidelijk signaal dat die samenwerking er komt“, verklaart Olivier Maeterlinck, algemeen directeur van BEA.
Al valt die uitspraak zwaar te nuanceren. Zo werd de strenge aanpak bij de Fransen al veroordeeld in het Europees Parlement in april vorig jaar en werd dit in november nogmaals verworpen door de Europese ministers van cultuur.