Redactie

Draadloos HD-videosignaal klaar voor de start

Het ziet er slecht uit voor de kabelmakers van deze wereld. De eerste draadloze standaard voor HD-videosignalen, WirelessHD 1.0, is officieel klaar voor gebruik en kan op de steun van de grootste spelers in de elektronicamarkt en filmwereld rekenen.

WirelessHD, liefkozend WiHD genoemd, is de allereerste frequentie die op de 60 GHz-band opereert. Het is geschikt voor televisies, camcorders, consoles en alle andere elektronica met HD op het frontje. De meer dan veertig pleitbezorgers in de WirelessHD-coalitie beweren dat de nieuwe standaard 4 Gbps kan halen. Ze willen dat het signaal bediend kan worden met een universele afstandsbediening.

De draadloze standaard had eigenlijk in het voorjaar van 2007 klaar moeten zijn, maar moest eerst voldoen aan strenge veiligheidseisen. Volgens een verklaring op de website van de coalitie hebben de bondgenoten dagelijks aan de telefoon gehangen met de grote Amerikaanse filmstudio’s. Die zijn bezorgd over de nieuwe techniek, die opnemen dwars door de muren van de bioscoop mogelijk maakt.

“Terwijl dit proces evolueert, is het van het grootste belang om een beveiligde omgeving op te bouwen die dit kwaliteitsmateriaal (films en televisieshows) beschermt tegen verwoede diefstal en illegale wederdistributie”, zegt de vice-president van Hollywood-politieagent Motion Picture Association of America (MPAA) Jim Williams. “WirelessHD heeft nauw met ons samengewerkt om deze belangrijke doelen te behalen, en we zijn aangemoedigd door WirelessHD’s toewijding om materiaalbescherming te koesteren in het draadloze, digitale tijdperk.”

Het mag een wonder heten dat de coalitie die achter WirelessHD staat, zo snel bij elkaar gekomen is. Sony en Toshiba vechten elkaar nog altijd de tent uit om hofleverancier van de nieuwe generatie dvd’s te kunnen worden, maar staan gebroederlijk zij aan zij om het draadloze signaal te promoten. De aanwezigheid van Intel, Samsung en LG lijken een garantie dat het draadloze videosignaal snel zijn weg vindt naar een nieuwe generatie apparatuur.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.