Redactie

DRM-vrije muziekwinkel Amazon gaat mondiaal

Webwinkel Amazon wil zijn DRM-vrije muziekafdeling nog dit jaar internationaal slijten. De online vestiging, die onlangs in Amerika opende, bevat ’s werelds grootste muziekcatalogus zonder kopieerbeveiliging.

Universal Music Group, Sony BMG Music Entertainment, Warner Music en EMI, alias de ‘Grote Vier’, stapten in 2007 geleidelijk over op het aanbieden van DRM-loze muziek en sloten een contract met Amazon.com om hun catalogus aan te bieden. De webwinkel heeft 3,3 miljoen muzieknummers van meer dan 270.000 artiesten en biedt ongeveer een derde aan voor 89 dollarcent. Daarmee is Amazon in veel gevallen goedkoper dan Apples iTunes, momenteel wereldwijd marktleider op het gebied van legale muziekdownloads.

“We hebben duizenden e-mails van Amazon-klanten vanuit de hele wereld ontvangen die ons vragen wanneer we Amazon MP3 buiten Amerika beschikbaar maken”, zegt onderdirecteur Bill Carr. “We zijn opgetogen om die klanten vandaag te vertellen dat Amazon dit jaar internationaal gaat.” Carr wil niet vertellen wanneer het moment daar is en welke landen in het programma worden opgenomen.

Volgens Associated Press is ook Yahoo op de gouden glans van DRM-vrije muziekverkoop afgekomen en in vroege gesprekken verwikkeld met de vier grootste platenlabels. Volgens twee anonieme platenbonzen die nauw betrokken zijn bij de gesprekken, gaat het om een webwinkel of een abonnementsservice met advertenties. Maar de zoekmachine weigert om te bevestigen dat er al iets op papier staat.
 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.