Mobile

Review: iPad mini

Samsung ging eind vorig jaar met de Galaxy Note in tegen het Apple-dogma dat elke tablet een scherm van 10 inch moet hebben. Niemand die kon voorspellen dat de Note zo'n succes zou worden. Inmiddels volgen er meer fabrikanten en beginnen ook tablets met 7-inch schermen steeds populairder te worden. Met de Nexus 7 introduceert Google bovendien nog eens een zeer agressief prijspunt, rond 250 euro. Kennelijk het moment waarop men tot actie over moest gaan, vond men bij Apple.

,

De iPad mini is met zijn 7.9 inch groter dan de Google Nexus 7, en toch nog steeds handzaam. De resolutie van het IPS LCD-scherm is 1.024 x 768 beeldpunten. Nieet meer de hoge Retina-specificatie van 264 PPI van de grote iPad, maar ongeveer de helft. Toch is het scherm scherper dan dat van de iPad 2, omdat hetzelfde aantal beeldpunten op een kleiner scherm wordt gebruikt. Uiteraard zal bij een volgende generatie iPad mini daar wel weer aan gesleuteld gaan worden.

Het apparaat is opmerkelijk veel dunner en geringer van gewicht. Daarmee overtreft de iPad mini zijn illustere voorganger die nu nog altijd te koop , de iPad 2. Het is een stuk handzamer, eenvoudiger om mee te nemen en met minimaal dezelfde mogelijkheden.

Bovendien, en daar scoort Apple duidelijk in vergelijking met de Android-tegenhangers, draait dit apparaat direct alle apps die ooit voor een iPad geschreven zijn (meer dan 275.000. Aanpassingen zijn niet nodig. In de Android-wereld is de wildgroei van schermformaten juist een steeds groter wordend probleem voor app-ontwikkelaars. Apple houdt hier duidelijk de regie in eigen hand.

Met een gewicht van 308 gram (een halvering in vergelijking tot de iPad 2) voelt de iPad mini zeer licht aan, en zal hij ook na een langere periode van gebruik minder vermoeiend zijn. Door nieuwe fabricagetechnieken is ook de dikte flink afgenomen van 9,4 naar 7,2 mm. Het lijken kleine feiten, maar ze maken het verschil. Voor het lezen van een boek is het formaat eigenlijk perfect, vergelijkbaar met een pocket.

,

De breed uitgemeten teleurstelling over het scherm blijkt in de praktijk best mee te vallen. Het compactere model en het geringere gewicht zullen er voor zorgen dat tal van gebruikers dit apparaat gaan overwegen. Voor een aantal toepassingen, zoals het beantwoorden van e-mail of het raadplegen van een website, is dit grotere formaat toch net iets gemakkelijker dan een mobiele telefoon en desondanks kan je hem in veel gevallen toch eenvoudig meenemen.

Fotografen zullen dit toestel ook graag inzetten om op locatie de foto’s die ze met hun camera gemaakt hebben te bekijken of zelfs te bewerken. De iPad mini is voorzien van de nieuwe Lightning-interface en kan daarmee uitgebreid worden met een SD-kaart lezer. De foto’s van de camera worden in volle resolutie op het apparaat opgeslagen en kunnen via apps als iPhoto bewerkt worden. Hiermee creëert de fotograaf niet alleen een backup, ook ontstaan er mogelijkheden om foto’s direct per email te verzenden of op sociale media te plaatsen.

Op dit moment wordt alleen de WiFi-versie van deze tablet verkocht, de uitgebreidere variant met een mobiele verbinding volgt iets later dit jaar. Voor 130 euro extra krijgt men dan toegang tot 3G en straks ook de 4G-netwerken. Dit creëert extra flexibiliteit, maar iPhone- of Android-gebruikers kunnen misschien beter hun mobiele telefoon als WiFi-modem gebruiken. Dat is wat goedkoper en zeker als er maar incidenteel van het mobiele netwerk gebruik wordt gemaakt, zeker te overwegen. Tenzij GPS essentieel is, want die optie zit enkel in de versie met 3G/4G.

,

Voor zakelijke gebruikers is de iPad met 9,7 inch scherm een betere optie, toch als het apparaat als een externe werkplek gebruikt wordt. Dat grotere scherm is zeker bij complexe toepassingen, zoals bijvoorbeeld Citrix-toegang tot een back office systeem, beter geschikt.

Maar de iPad mini heeft ook troeven. Het beantwoorden van e-mail gaat op dit 7,9 inch scherm net iets simpeler dan op een klein telefoonscherm. Dat is een goede vooruitgang. Heb je echter dikke vingers dan is 10 inch nog handiger.

Voor een PowerPoint-presentatie (via Keynote) zijn beide systemen goed te gebruiken. Met behulp van een simpele interface kabel is de iPad op een beamer of TV aan te sluiten. Het formaat speelt dan geen rol. Echter wordt de presentatie via het scherm van de tablet gedaan, dan is de 10 inch versie in het voordeel. Bij het maken van presentaties is het parool, hoe groter hoe beter.

Via iBooks zijn digitale boeken op de iPad mini perfect te lezen. Het is een bijna natuurlijke overgang van een gedrukt boek naar de iPad, want zelfs het formaat is vergelijkbaar. De mini is door zijn geringere gewicht duidelijk in het voordeel ten opzichte van zijn grote broer.

Het lezen van de krant op dit scherm is weer een oplossing die afhankelijk is van de gebruikte applicatie. Je moet een beetje handig kunnen zoomen om het overzicht te houden. Maar omdat de schermresolutie identiek is aan die van de iPad 2 hebben de app ontwikkelaars daar al volop rekening mee gehouden.

Televisie kijken is ook zo’n leuke killer app. Films aangeboden via operators zoals Telenet Yello, Ziggo en KPN, maar ook video’s van YouTube, maken van de mini een leuke draagbare TV. Het kleinere scherm is dan een vlijmscherpe oase van beeld. De krachtige accu garandeert vele uren probleemloos televisie kijken. De optionele smart cover is de standaard.

Een interessante app voor de iPad mini is die van TomTom. Met de ingebouwde 3G module zijn namelijk ook de live services op dit apparaat te gebruiken, en dan heb je actuele verkeersinformatie. Het scherm is een stuk groter dan het iPhone-scherm en past ondanks dat toch nog redelijk op het dashboard van een auto. Een aanrader voor wie geen ingebouwde navigatiepakket heeft!

In de praktijk is de iPad mini een prachtig stuk gereedschap voor iedereen die mobiel toegang wil tot zijn digitale ecosysteem. Gering van gewicht, dun en lekker in de hand liggend zijn de grote voordelen vergeleken bij de 10 inch-versie.

Via een mobiel netwerk is er tot 9 uur mee te surfen, op een Wi-Fi-netwerk zelfs nog langer. Een normale werkdag overleven is dus geen enkel probleem.

,

De vraag blijft een beetje wat Apple met de camera wil. Een camera van 5 megapixel is niet meer helemaal van deze tijd, maar wie wil er nu eigenlijk foto’s maken met zijn tablet? Het blijft een twijfelgeval. Zakelijke gebruikers zoals verzekeringsexperts en installateurs zullen er wel tevreden mee zijn. Voor die toepassing is de kwaliteit goed genoeg.

In de winkel is er een keuze uit 16, 32 of 64 gigabyte aan opslagcapaciteit. Welke keuze gemaakt wordt is uiteraard een kwestie van beschikbaar budget. Maar omdat tegenwoordig de app’s toch steeds groter worden, is eigenlijk 32 GB de keuze waar een stevige gebruiker minimaal voor moet gaan. Grotere programma’s zoals de betere games en TomTom Navigator vergen een flinke opslagcapaciteit. Bij 16 Gbyte wordt dat al snel een probleem.

De iPad mini is verkrijgbaar in wit met een metaalkleurige afwerking van de zij- en achterkant. De zwarte versie wordt net als de iPhone geleverd met een zwarte zij- en achterkant. Bij de zwarte iPad mini lijkt de coating (zwart op zilverkleurige ondergrond) dezelfde als bij de iPhone 5. Bij die laatste waren er al heel snel klachten over zichtbare krassen aan de zijkant, maar het is te vroeg op te stellen dat hetzelfde probleem optreedt bij de iPad mini. De witte versie is daarom misschien een veiligere keuze

,

De iPad mini is veel meer dan een verkleinde iPad 2. Nieuwe materialen, andere productietechnieken en de technologische vooruitgang hebben feitelijk een tablet van de 2de generatie opgeleverd.

Zeker bij een klein model, dat daardoor ook veel handzamer is, wegen de voordelen van de bescheiden afmetingen en gewicht sterk door. In een jaszak of colbertjasje past de mini probleemloos.

Ook voor navigatie is het een mooie oplossing. Groter dan een telefoonscherm, en toch net niet te groot om hinderlijk in het zicht te zitten. Het is daarom niet uitgesloten dat dit handzame formaat een eigen rol gaat spelen tussen de mobiele telefoon en de full size-tablet.

Ons persoonlijk oordeel: als je de iPad mini een keer gebruikt hebt, lever je hem niet meer in. Want ondanks de relatieve beperkingen van de schermresolutie, is het waarschijnlijk de beste tablet op de markt, met uitstekende waar voor uw geld.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.