Geluid

Review: KRK RP5G2 ROKIT5

De Rokit 5 van KRK Systems heeft doorsnee dimensies voor een actieve monitor uit dit prijssegment. Zoals de naam aangeeft, maakt hij gebruik van een 5-inch mid/laageenheid die wordt gecombineerd met een klassieke 1-inch soft-dome tweeter.

De basreflexopening, een brede gleuf over de hele breedte van de speaker, zit vooraan. Daardoor ondervindt de KRK minder invloed van nabijgelegen muren (boundary gain) dan soortgenoten waarbij de basreflexopening op de achterkant zit. Je kan hem dus net zo makkelijk kwijt op een bureautafel als in een thuisstudio.

In iedere speaker zijn twee versterkingsmodules aanwezig die de hoog- en laageenheid afzonderlijk aansturen, een techniek die we kennen als bi-amping.

,

De afwerking van deze luidspreker maakt alvast een meer dan degelijke indruk. De matzwarte buitenkant ziet er weliswaar minder chique uit dan bij vergelijkbare speakers van ESI en Fostex, maar ze is wel beter bestand tegen stof en vingerafdrukken. Kortom, een praktisch ingestelde luidspreker.

Een origineel detail zijn de KRK-logo’s op de voorzijde, die oplichten zodra je de speakers activeert. Dat ziet er meteen een stuk leuker uit dan een doodgewoon LED’je, en het stoort ook minder in een donkere ruimte.

Op de achterzijde is de KRK Rokit 5 voorzien van alle aansluitingen die je je wensen kan. Op elke speaker krijg je drie keuzes voorgeschoteld: RCA, TRS én XLR – iets wat je niet vaak ziet in dit segment. Je hoeft dus niet met adapters of verloopkabels aan de slag te gaan wanneer je audiobron alleen over RCA-aansluitingen beschikt, iets wat bij dit soort monitors vaak wel het geval is.

De gain-regelaar op de achterkant draait dan weer net iets minder vlot dan verhoopt, al werkt het allemaal wel naar behoren. Opvallend is de tweede draaiknop waarmee je de hoogweergave subtiel kan beïnvloeden, zodat die beter aansluit bij je eigen voorkeur of de akoestiek in je ruimte.

De stroomvoorziening gebeurt via een IEC-aansluiting met afneembare kabel. Lekker praktisch, en zo zien we het graag bij een speaker die toch vaak als 'werkpaard' ingezet zal worden.

,

Klankmatig is de Rokit 5 een opvallend toegankelijke luidspreker, en dat dankt hij vooral aan de rijke klank en uitstekende laagweergave. Die laatste is uitgesproken robuust, delft diep en klinkt solide – zelfs een potje dub op hoog volume volstaat niet om hem van de wijs te brengen.

Natuurlijk zijn er ook hier nog steeds grenzen aan de laagextensie, maar met een compacte speaker is dat niet meer dan logisch. Belangrijker is dat je alleszins nooit het gevoel krijgt dat je naar een light-versie van het origineel zit te luisteren.

Tel daar nog bij dat ook het mid en hoog prima klinken, de frequentierespons vrij lineair lijkt en er geen vreemde kleuring hoorbaar is in stemmen, en je hebt een speaker waarmee je alle kanten uit kan.

Door het rijkere klankkarakter ligt de nadruk wel iets minder sterk op de detailweergave en transparantie dan bij een speaker zoals de Tannoy Reveal 501a. Maar aangezien dat eigenlijk pas opvalt in een rechtstreekse A/B-vergelijking, zien we ook op die vlakken weinig reden tot klagen – zeker wanneer je het aantrekkelijke prijskaartje van de KRK in het achterhoofd houdt.

In tegendeel, door de mooie balans is dit een speaker die bij een ruim publiek een glimlach op het gezicht zal toveren – of je nu zelf muziek maakt of er vooral naar luistert.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.