Redactie

The Hurt Locker

Je hebt gekken, gestoorde gekken, en dan heb je sergeant William James (Jeremy Renner), die in Irak onder vijandelijk vuur bommen gaat onschadelijk maken, getooid in een kogel- en bomwerend pak. Maakt hem niet uit dat zijn voorgangers in deze job allemaal killed in action eindigden: hij doet het enige waar hij voor deugt.

Regisseuse Kathryn Bigelow (wiens Zero Dark Thirty, over de SEALS- actie tegen Osama Bin Laden, mamomenteel in de zalen loopt, en die je ook zou moeten kennen van surfdrama Point Break) zet het zoals altijd bedachtvol in beeld. Zonder overtollige trucs: de toon en het tempo van The Hurt Locker geven lucht aan James' hypergefocuste geest, relatief veilig voor alle chaos die zich rondom hem voltrekt.

The Hurt Locker was bijna vijf jaar geleden een van de talloze Irakfilms die plotseling in de cinemazalen landden, toen cineasten stilaan vonden dat het tijd werd om deze zwarte bladzijde in de Amerikaanse geschiedenis aan de pellicule toe te vertrouwen. Daarvoor bleven ze hun films (zie onder meer Jarhead) veilig situeren in de Golfcrisis van de vroege jaren '90.

Donderdag 24 januari op 2BE om 20u35

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.