Geluid

Sonos brengt Spotify Connect en Trueplay naar Playbar

Dat Sonos binnenkort een nieuwe vorm van integratie met Spotify bracht, was al bekend. Maar het verrassende aan de nieuwe firmware die dinsdag verscheen? Dat het nu mogelijk wordt om de Trueplay-kamertuning los te laten op de Playbar. Voorheen was Trueplay er enkel voor de PLAY:1, PLAY:3 en PLAY:5 (beide generaties).

Met Trueplay is het mogelijk om de klank van Sonos-toestellen aan te passen aan de kamer en de plaatsing van de speaker. Die beide factoren wegen sterk door op de waargenomen klankkwaliteit, in het bijzonder als de luidspreker in een akoestisch minder gunstige ruimte staan. Open keukens zijn daar een mooi voorbeeld van.

De Trueplay-tuning komt naar alle mogelijk Playbar-opstellingen, dus ook als de Sonos-soundbar in combinatie met een Sub en/of PLAY-speakers achteraan wordt gebruikt.

Waar je voor de Trueplay-meting vroeger enkel een minuutje door de kamer moest stappen, is de procedure nu een klein beetje uitgebreid. Bij de Playbar maak je twee metingen: eentje in de zetel en een tweede waarbij je door de kamer wandelt terwijl je het mobiel toestel door de lucht zwaait.

Wat niet is veranderd, is dat Trueplay enkel mogelijk is via een iOS-apparaat. Android-toestellen zijn zo divers qua ingebouwde microfoons, dat het voor Sonos vooralsnog moeilijk is om die toestellen de software aan te bieden. Sonos moet immers de karakteristieken van de microfoon vooraf kennen.,Spotify-gebruikers zijn de tweede groep die profiteren van de nieuwe Sonos-update. De langverwachte integratie met de Spofity-app is nu een feit, zonder dat de oude Spotify-functionaliteit in de Sonos-app verdwijnt.

Concreet kun je nu dus in de Sonos-app zoals vroeger muziek zoeken via Spotify of via de Spotify-app zelf. Je ziet elk Sonos-toestel daar nu als een aparte speaker opduiken, naast eventuele Spotify Connect-apparaten en toestellen waar de app op draait (zoals bijvoorbeeld een smart tv). 

Uniek aan de samenwerking met Sonos is dat je ook toegang heb tot de multiroomfunctie. Het is mogelijk om een Spotify-stream vanuit de Spotify-app naar meerdere Sonos-speakers te sturen. En dat is iets dat andere Spotify Connect-toestellen niet bieden. Het streamen naar meerdere zones is doorgaans slechts naar één zone, uitzonderlijk naar twee.

De nieuwe software is nu beschikbaar via de ingebouwde update-functie van de Sonos-app.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.