Redactie

Hitachi DZ-BD7HE

De opmars van HD-video zorgt ervoor dat de verschillende fabrikanten koortsachtig aan nieuwe Blu-ray Disc- en HD DVD-oplossingen werken voor de consumentenmarkt. Hitachi heeft de primeur met de allereerste Blu-ray Disc-camcorders.

De DZ-BD70E schrijft de high definition-video rechtstreeks weg op een Blu-ray-schijfje; de DZ-BD7HE is een hybride toestel dat zowel op schijfjes als op een interne harde schijf video kan bewaren. De 30 GB grote harde schijf is volgens Hitachi goed voor zo’n vier uur Full HD-video (1.920 x 1.080 pixels).

De DZ-BD7HE komt in goede Hitachi-traditie in een volledig uitgeruste retailverpakking. Een Nederlandstalige snelgids en een flinke Engelstalige, maar volledige handleiding zorgen voor de nodige uitleg. Verder vinden we een afstandsbediening, adapter en batterij, de nodige kabels (HDMI, USB en AV), een leeg Blu-ray-schijfje en een poetsdoekje. Op een cd-rom wordt de nodige software geleverd om het videomateriaal op een pc te importeren.

Vorige generaties Hitachi-camcorders konden ons niet meteen bekoren met hun design of afwerking, maar deze keer hebben de Japanners de lat hoger gelegd. Het goedkoop ogende en krakende spiegelplastic werd vervangen door een stijlvollere matte look. Het toestel ligt aangenaam in de hand en de belangrijkste bedieningsknoppen zijn goed gepositioneerd. De joystick en knopjes op het lcd-scherm werken zoals het hoort; we vinden ook nog een viewfinder en een verscholen accessoireschoentje terug.

Tests
In een eerste test onderzoeken we de kleurechtheid van de DZ-BD7HE onder verschillende lichtomstandigheden en witbalansinstellingen. Daaruit blijkt dat dit toestel mooie scores kan voorleggen. Zowel bij dag- als kunstlicht doet de automatische witbalans het prima met slechts kleine kleurafwijkingen. De witbalanspreset voor deze kleurtemperaturen doet het beeld er wat killer uitzien met een neiging naar meer blauwe en gele tinten.

Handmatig de witbalans instellen is niet meteen nodig en loont alleen de moeite in beperkte mate bij kunstlicht. Tijdens het filmen merken we dat het lcd-scherm een knap beeld geeft; ook in fel zonlicht blijft het scherm leesbaar. Rechtstreeks opnemen op een Blu-ray-schijfje vergt wel enkele seconden initialisatie; een spontaan of plots moment filmen is dus niet evident.

De zoomknop is goed doseerbaar; de scherpstelling loopt meestal goed, al heeft het toestel de neiging om steeds te willen scherpstellen op het object dat het dichtst in de buurt staat, ook al staat dat slechts aan de rand van uw scherm. Felle lichtbronnen vertonen in onze opnames wel kleine beeldfouten. De microfoon doet zijn werk goed. Binnenshuisopnames kunnen, afhankelijk van de hoeveelheid licht, wat ruis op het beeld krijgen.
 

,

Dankzij een dubbing-functie kunt u videomateriaal van de harde schijf naar een Blu-ray-schijf wegschrijven. Om zo’n schijfje dan via een Blu-ray Disc-speler te bekijken, moet die gefinaliseerd worden. Hier laat de Hitachi een steek vallen, want ons testtoestel blijft hardnekkig beweren dat finaliseren niet nodig is, waardoor we de schijf niet op een externe speler kunnen bekijken.

Om de geschoten video op pc te krijgen, levert Hitachi ImageMixer 3 HD mee. Dat is nodig, want de camera neemt op in het AVCHD-formaat (Advanced Video Codec High Definition) waarbij MPEG4-compressie wordt gebruikt om het videosignaal in een hoge kwaliteit te bewaren. De DZ-BD7HE bewaart de opnames in een m2ts-formaat, wat tot op heden nog maar pover of niet wordt ondersteund door bekende videobewerkingssoftware zoals Adobe Premiere of Apple Final Cut Pro. Met de ImageMixer-software kunt u de video wel inlezen, rudimentair bewerken en eventueel exporteren naar een meer courant videoformaat.

Filmen in high definition geeft u een enorm beeld met veel scherpte en detail, maar er is ook een keerzijde aan de medaille. Iedere imperfectie, iedere minieme trilling van uw hand of beweging wordt geregistreerd. Op een ‘gewoon’ scherm van pakweg 82 cm diameter ziet u deze bewegingen, maar hoeven ze nog niet storend te zijn. Wanneer u uw werk echter op een Full HD-scherm bekijkt met een doorsnee van meer dan 100 cm, hebt u veel meer het gevoel dat uw beeld trilt.

Hitachi DZ-BD7HE

Prijs: 1.499 euro (januari 2008)

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.