Heel wat smartphones pretenderen een alternatief te zijn voor draagbare muziek- en videospelers. Of ze die claim ook kunnen waarmaken in de praktijk, blijft vaak maar de vraag.
Een smartphone is het elektronisch equivalent van een Zwitsers zakmes: de huidige generatie toestellen combineert een enorme waaier aan mogelijkheden en features. Naast de gebruikelijke telefoonfuncties beschikken heel wat toestellen over WiFi, zodat je draadloos kan surfen zonder de dure dataconnectie van je mobiele operator. Handig voor thuis, op kantoor of onderweg bij een hotspot. Ook gps-navigatie is vaak aanwezig. Met de ingebouwde camera maak je foto’s en video’s, in sommige gevallen zelfs in HD-resolutie.
Audio en video
Maar als we aan entertainment denken, dan hebben we het natuurlijk in eerste instantie over audio, video en games. Bijna elke telefoon is een aardige muziekspeler; zowat alle telefoons ondersteunen mp3- en aac-bestanden. In veel gevallen kan je ook nog wma- en ongecomprimeerde wav-bestanden afspelen.
Maar op het videofront schuilen er heel wat addertjes onder het gras. Ondanks het uitnodigend grote kleurenscherm, blijkt de video-ondersteuning bij smartphones soms nog erg pover. Dat heeft veelal te maken met het gebrek aan rekenkracht van deze telefoons: ze zijn niet krachtig genoeg voor het decoderen van videobestanden die een computer wel probleemloos weergeeft. In dat geval moet je de bestanden omzetten naar lagere resoluties en andere videocodecs, een tijdrovend klusje dat we liever vermijden.
Batterij
Hoe lang kan je op je mobiele telefoon vertrouwen als je frequent gebruikmaakt van al die multimediamogelijkheden? Je wil ’s middags immers niet geconfronteerd worden met een lege batterij nadat je ’s ochtends op de trein een filmpje hebt bekeken. Een eenduidig antwoord geven op die vraag is niet eenvoudig. Er zijn immers veel features die de batterij op de proef stellen, zoals Bluetooth, WiFi en 3G. En ook intensief bellen eist z’n tol.
Afmetingen
Een groot hogeresolutiescherm is leuk als je vaak webpagina’s bezoekt met je smartphone of frequent films bekijkt. Maar hou er rekening mee dat grote schermen ook tot grotere toestellen leiden. Wil je een telefoon die nog steeds makkelijk in je jas- of broekzak past, dan bekijk je de afmetingen van je potentiële nieuwe smartphone best even in detail. in sommige gevallen kan het dan ook verstandig zijn om een praktisch compromis te sluiten tussen de schermgrootte en afmetingen.