Mobile

Review: Mark Levinson Premium Surround System

Mark Levinson is niet aan z’n proefstuk toe met deze Lexus IS 250C, een stijlvolle cabriolet op basis van de IS-reeks. Als onderdeel van de Harman-groep kwam het Amerikaanse high-end audiomerk reeds in contact met verschillende autobouwers.

Met Lexus onderhoudt de fabrikant zelfs al een tijdje een speciale band, als hofleverancier van hoogwaardige audio-apparatuur voor de luxewagens van de Japanse constructeur. De aandacht voor een optimale luisterervaring begint bij het begin…

,

Vanaf het moment dat je de deur van de IS 250C dichtslaat, zit je eigenlijk in een eigen wereldje. Een druk op de startknop doet geen afbreuk aan de serene sfeer in het interieur. De V6 onder de motorkap zoemt zacht tijdens acceleraties en is bij kruissnelheden nauwelijks hoorbaar. Hetzelfde geldt voor rol- en windgeluiden.

We nestelen ons al snel op de rechterrijstrook van de autosnelweg en concentreren ons eerst op de bedieningselementen. Die vind je op het stuur, maar vooral op en rond een aanraakgevoelig 7-inch kleurenscherm. Dat laat je bijvoorbeeld toe om snel te wisselen tussen de FM/AM-radio en schijfjes in de cd-lader, maar ook tussen de aux-poort (waarop we een iPod aansluiten) en usb-poort. Deze laatste twee zitten in een ruime middenbeuk waarin ook een 12V-stekker is voorzien. Handig wanneer je de iPod wil opladen terwijl je rijdt.

De kers op de taart is echter de 10 GB grote harde schijf in het systeem. Daarop kan je ingevoerde cd’s bewaren met een simpele druk op de ‘record’-knop. Cd’s rippen duurt een tiental minuutjes per schijf en voorziet de tracks ook van ID3-tags, die het systeem opvist uit de ingebouwde Gracenote-database. Je kan met andere woorden op vakantie vertrekken zonder een massa CD's mee te sleuren en toch gewoon genieten van je favoriete muziek onderweg.
 


,

Wat mogelijkheden en bedieningsgemak betreft, zit het dus duidelijk snor in de IS 250C. De kers op de taart is echter de klankkwaliteit waarmee deze Lexus kan uitpakken. Met de surround-modus ingeschakeld zorgen het dozijn luidsprekers en de digitale signaalverwerking (DSP) voor een brede soundstage.

Je lijkt op de eerste rij te zitten bij een concert dat zich afspeelt op een erg breed podium, wat echt niet evident is in een wagen. Muzikanten lijken daarbij niet enkel voor je te zitten, maar ook links en rechts van de wagen. Hoewel dat op papier artificieel aandoet, ervaar je het in de praktijk als volstrekt natuurlijk. Opmerkelijk.

Hoge en middentonen liggen aangenaam laid-back in het gehoor, maar de lage tonen zijn naar onze smaak soms net iets té prominent aanwezig. Gelukkig kan dat met de beperkte equalizer bijgeregeld worden naar eigen smaak.

We beluisterden de installatie ook met open dak – ondanks winterse temperaturen – en mochten vaststellen dat de geluidservaring ook dan op een erg hoog niveau blijft staan. Tot snelheden van pakweg 120 km/u kan je best genieten van een aangename sound, mét wind in de haren.

Ook van op de achterbank kregen we niets dan lof toegezwaaid, over het geluid dan toch. Over de beenruimte achterin was er minder eensgezindheid, maar dat is een verhaal voor een ander magazine.
 


,

Met het Mark Levinson Premium Surround System voor de Lexus IS 250C lijk je op de eerste rij te zitten bij een concert dat zich afspeelt op een erg breed podium, wat echt niet evident is in een wagen. Daarenboven is het bedieningsgemak excellent. Kortom, een aanrader voor wie het zich kan veroorloven bovenop de pittige aankoopprijs van de wagen.

Lexus levert het Mark Levinson Premium Surround System immers niet standaard bij de IS 250C, maar neemt het op in een zogenaamd Navigation & Multimedia Pack waar heel wat leuke extra's in gebundeld zijn. Dat drijft de prijs van het pack natuurlijk ook stevig op, tot 4.180 euro om precies te zijn.

,

Wat
Surround-systeem met twaalf luidsprekers en subwoofer, DSP, cd-lader, FM/AM-radio en harde schijf van 10 GB met rip-functie voor cd’s
Extra aansluitingen
USB, aux-in en 12V-stekker in middenconsole
Bediening
Voice control, bediening op stuur, 7-inch touchscreen op middenconsole
Prijs
Lexus IS 250C: 50.690 euro
Navigation & Multimedia Pack: 4.180 euro

Voor meer informatie kan je terecht op de officiële productpagina van de Lexus IS 250C.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.