Geluid

Review: Nokia Play 360 luidspreker

De Play 360 is zeker niet de eerste Bluetooth-speaker die Nokia uitbrengt. Maar het is wel de eerste die echt met een zekere serieux kan claimen kamervullend muziek te produceren. De 360 in de naam verwijst naar het ronde ontwerp, dat het geluid rondom de speaker de kamer ingooit. Dit is dus geen directionele speaker. Zoals wel vaker bij kleinere omnidirectionele speakers wordt dit effect bekomen door de lage en middentonen lager in de behuizing te produceren en een naar boven gerichte tweeter te monteren.

De constructie werkt in elk geval: je kunt de Play 360 van alle kanten benaderen, het blijft hetzelfde klinken. Enkel als je er echt bovenhangt, merk je een directioneel geluid. Dat maakt de Play 360 heel geschikt voor situaties waar mensen niet stilzitten.

Maar hoe zit het met de klank? Die verrast eigenlijk wel, zeker als je weet dat de de Play 360 slechts 11 x 11 x 12,5 cm meet. Zo’n bescheidden grootte is meestal een recept voor iets waar lage tonen en een ruim klankbeeld afwezig zijn. Maar dat valt in dit geval goed mee. Wij schrijven niet ‘zeer goed’, want er is maar zoveel mogelijk in een verpakking als deze. Maar toch, in tegenstelling tot bepaalde andere omdirectionele speakers die we recent testten, is de naar boven gerichte driver hier goed afgestemd op het basgedeelte.

Als je het volume openschroeft, blijf je dus nog een egale klank krijgen en niet een overhelder en scherp aanval op je trommelvliezen. Het grootste zwakke punt zijn de middentonen, die wat afwezig zijn. Bij sommige muziekstukken mis je daardoor detail. Het A2DP-profiel gebruikt natuurlijk niet de meest audiofiele codecs, dus het kan ook daar aan liggen.

De Play 360 is zoals gezegd een Bluetooth-speaker. Je kunt hem pairen met elk toestel die met die draadloze technologie is uitgerust, of het nu een smartphone, tablet of pc is. Tijdens onze tests hadden we met sommige smartphones problemen om een verbinding te leggen, maar na het koppelen van bron en speaker waren er geen haperingen meer.

Deze speaker verscheen op ongeveer hetzelfde moment als de Nokia N9. En dat is geen toeval: beide beschikken over een NFC-chip, wat betekent dat je de Play 360 met de hippe Nokia-telefoon kan koppelen gewoon door de twee tegen elkaar te houden. Geen pairing via Bluetooth-menu’s noodzakelijk.

Het is een leuk trukje, alleen is NFC-ondersteuning momenteel beperkt tot een handenvol smartphones. Overigens kan je via dezelfde technologie met minimale moeite twee Plays aan elkaar koppelen en zo een stereoset creëren.

Uiteindelijk is de Play 360 vooral interessant voor mensen die ‘on the go’ muziek willen, bijvoorbeeld als ze een weekendje weggaan of een dag naar het strand trekken. Dat het toestel verwisselbare batterijen gebruikt is dan een voordeel. Dat die batterij geen standaardeenheid is maar wel een – toegegeven, veelgebruikte – Nokia-batterij, is dan weer wat minder.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.